Később kapcsolt csak, hogy lehet, történt valami. Noha szerencsére nem sérült meg senki, ám így is riasztó az összkép: sokan veszítik idehaza életüket a vasúti síneken.

Hihetetlen karambol

A Kisújszállásról Kál-Kápolna állomásra 14:35-kor elindult személyvonat (36513) oldalának ütközött egy autó, amely továbbhajtott, majd pár száz méterre megállt – közölte oldalán vasárnap délután a MÁV. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Pótlóbusz közlekedik

A tájékoztatás szerint a Kenderes közelében lévő, andráskereszttel jelzett átjáróban történt baleset során senki sem sérült meg a vonaton. A helyszínelés végéig – várhatóan estig – szünetel a forgalom Kenderes és Kunhegyes között, emiatt – a néhány délutáni vonat helyett – pótlóbuszt rendel a vasúttársaság.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Rengetegen veszítik életüket

Noha a tűzoltóknak sem kellett a helyszínre vonulniuk és szerencsére senki sem sérült meg, ennek ellenére a tavalyi évben 89 olyan baleset következett be, amikor egy vasúti szerelvény más járművel ütközött az átjáróban. 34-en életüket veszítették, 39-en pedig súlyosan megsérültek.

Hiába piros a fénysorompó

Noha a fent említett kenderesi esetben az átjárót nem biztosította fénysorompó, ennek ellenére a legtöbb balesetet az okozza, hogy sokan figyelmen kívül hagyják a tilos jelzést, s ennek ellenére lépnek le a vágányokra. Az óvatlanság sok esetben végezetesnek bizonyul.

Másodikak vagyunk a halálos balesetekben

Mint korábban az RTL híradója alapján mi is beszámoltunk róla, 2021-ben Magyarországon volt a második legtöbb halálos vasúti baleset az unióban – állapította meg az Eurostat. Csak Szlovákia előz meg minket, Lengyelország a harmadik.

Mindez uniós szinten is kimagasló

Tavalyelőtt összesen 86 baleset történt vasúti átjáróban: 16 halállal végződött. Az Eurostat uniós összesítése szerint Magyarországon történt a második legtöbb halálos vasúti baleset 2021-ben egymillió lakosra vetítve.

Csökkenő tendencia

A kutatás szerint Magyarországon az öngyilkosok növekvő száma és a közlekedési szabályszegések miatt történik ennyi vasúti baleset. A MÁV statisztikája alapján a tavalyi év még tragikusabban alakult.

2022 még ennél is borzasztóbb

„Összesen kilencven vasúti közúti út átjárós baleset történt, ez néggyel több, mint az előző évben összesen, de ami igazán figyelemre méltó, szomorú statisztika, hogy 34-en hunytak el ilyen baleset következtében, kétszer annyian, mint 2021-ben” – nyilatkozta Biber Anett, a MÁV szóvivője.

Sokan óvatlanok

A vasúttársaságnál azt mondják, a sofőrök figyelmetlensége és a rohanás okozza a legtöbb tragédiát, például nem lassítanak és néznek szét a fényjelző és sorompó nélküli átjáróknál, vagy a piros ellenére át akarnak menni a kereszteződésen. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk illusztráció, MTI/Máthé Zoltán.)