Ugyan volt nála telefon, de túratérkép nem volt letöltve offline és későn indult el. Szerencsére azonban a hegyimentők tudták a dolgukat, s igaz erősen kihűlve, de épségben lehozták őt a hegyről.

Hajnalban csöngött a telefon

Vasárnap éjfél után negyven perccel egy segélykérő hívás érkezett a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat ügyeleti számára – írja oldalán a szervezet. A telefonáló férfi elmondta, hogy nagyon későn indult el a Nagy-hideg-hegy felé. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Megtippellték, merre lehet

Azonban eltévedt és nem tudja hol van. A telefonján ugyan volt túranavigációs szoftver, de nem volt hozzá letöltve offline térkép. Az ügyeletes hegyimentő útmutatásával sikerült a koordinátáit beolvasnia, ez alapján megállapították, hogy a Magas-Tax és a Rakodó között lehet a Bagoly-büki patak környékén.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem volt ereje továbbmenni

Az ügyeletes hegyimentő irányításával elindult a megfelelő irányba a legközelebbi ösvény felé, azonban egy idő után közölte, hogy nagyon elfáradt, rettenetesen fázik és már nincs ereje továbbmenni. A hegyimentő szolgálat tagjai azonnal elindultak, miközben értesítették a Pest vármegyei rendőröket is.

Erősen kihűlt

Végül hajnali kettő óra után tíz perccel megtalálták a férfit a Bagoly-büki patak partján erősen kihűlt állapotban és azonnal Királyrétre szállították az időközben a helyszínre érkező mentőautóhoz. Az Országos Mentőszolgálat munkatársai a férfit további ellátás céljából a váci kórházba szállították.

Pénteken is akadt dolguk

A hegyimentőknek pénteken késő délután is akadt dolguk. Akkor a 112-es segélyhívót egy olyan férfi tárcsázta, aki azt mondta, eltévedt az erdőben. A rendőrség a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat segítségét kérte a helyszín beazonosításában és a mentésben. A rendőrség a szolgálat ügyeletét összekapcsolta a bajba jutott személlyel.

Azonnal sejtették, merre induljon

Elmondásából a rutinos mentők már feltételezték, hogy merre lehet a bajba került túrázó: a Nagy-Hideg-hegy térségében, valamelyik sípálya alján tartózkodhat. Rögvest útnak indultak, miközben azonnal tárcsázták a Nagy-Hideg-hegyi turistaház üzemeltetőit.

Önkéntes csapat indult a keresésére

Feléjük azzal a kéréssel fordultak, hogy kérdezzék meg az ott tartózkodó kirándulókat, vannak-e közöttük rutinos, gyakorlott túrázók, akik vállalnák, hogy a mentőegység megérkezéséig megkeresik és a turistaházba kísérik a bajba jutott személyt.

Rövid idő alatt megtalálták

Szerencsére három gyakorlott túrázó azonnal elindult a jelzett helyre és rövidesen meg is találták a fiatal férfit és kutyáját. A hirtelen toborzott mentőcsapattal a fiatalember eljutott a Nagy-Hideg-hegyi turistaházba, ahová ugyanakkor megérkezett a hegyimentő egység is.

Szerencsére nem sérült meg

Azonnal átvizsgálták a férfit, aki sérüléseket szerencsére nem szenvedett, azonban átfázott, és a bakancsa teljesen átázott a fagyos hólében. A hegyimentők a férfit leszállították a Cseresznyefa-parkolónál várakozó mentőautóhoz további ellátásra.

Eltanácsolnak attól, hogy útnak induljunk az erdőnek

Pénteken több állami erdőgazdaság arra figyelmeztetett, hogy veszélyes lehet a túrázás hétvégén, mert a felázott talaj és az erős szél miatt könnyebben kidőlhetnek az erdei fák. Az Ipoly Erdő Zrt. azt írta az MTI kérdésére, hogy a széllökések bárhol kidönthetnek nagyobb fákat, de a jegesedés miatt szintén veszélyes az erdei terep. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt kép: Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat.)