Lényegében kisemmizték saját pénzintézetüket. Súlyos börtönévek várhatnak az egykor befolyásos bankárra.

Hamarosan bíróság elé állhat

Vádat emelt a Fővárosi Nyomozó ügyészség a Széchenyi Bank egykori vezetőjével, Törökcskei Istvánnal, feleségével, valamint 13 másiik illetővel szemben – derül ki a Fővárosi Főügyészség pénteki tájékoztatásából. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hiteleket vettek fel

Ugyan a konkrét neveket mellőzi a közlemény, de úgy tudjuk, egyértelműen róluk van szó. A vádirat lényege szerint egy házaspár, saját cégén keresztül, többségi tulajdonosi befolyást szerzett egy pénzintézet felett, amelynek megszerzése érdekében jelentős összegű hitelt vettek fel.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Elindult a trükközés

A pénzintézet azonban már a kezdetektől veszteségesen működött, ezért a pénzügyi felügyelet tőkepótlásra utasította a tulajdonos céget, amely azonban sem erre, sem pedig a hitel visszafizetésére nem volt képes. A házaspár férfi tagja ezért elhatározta, hogy a szükséges anyagi forrásokat a bank saját pénzeszközeinek felhasználásával, fiktív hitelek kihelyezése útján teremti elő.

Fiktív tőkepótlás

Ezt követően vádlott-társai – felesége, az igazgatósági tagok, valamint a hiteligénylők – közreműködésével, bűnszervezetként működve, 2012. évben fiktív hiteleket helyeztek ki, amelyek döntő részét – csaknem másfél milliárd forintot – ezután visszaforgatták a tulajdonos céghez, majd azt az előírt tőkepótlásra használták fel.

Maguknak hiteleztek

Ezen túlmenően, a vádlottak a pénzintézet által, befektetési célzat látszatával külföldi bankszámlára kihelyezett forrásokból több mint 1,7 milliárd forintot a tőkepótlást célzó fiktív hitelek visszafizetésére fordítottak. Emellett több mint 3 milliárd forint értében helyeztek ki olyan hiteleket, amelyeket valójában nagyobb részben a pénzintézet megvásárlásához felvett hitel törlesztésére használtak fel, a fennmaradó résszel pedig sajátjukként rendelkeztek.

Hatalmas kárt okoztak

Szintén ebben az évben – ugyancsak a 2013-as év folyamán – a tőkepótlást, illetve a hiteltörlesztést célzó fiktív hitelkihelyezéseken túlmenően -, további olyan hitelek kihelyezéséről is döntöttek, amelyek során vagyonkezelői kötelezettséget sértettek, és ezzel további több mint 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a pénzintézetnek.

Rengeteg vádlott van

Összesen 15 emberrel szemben emeltek most vádat. Különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt kell felelniük a bíróság előtt.

Akár két és fél évtizedre is rács mögé kerülhet

Ugyan nem derül ki, mennyit kapnának beismerés esetén, de mindenkivel szemben végrehajtandó börtön, illetve fegyházbüntetést szabnának ki. Töröcskei István esetében akár 25 év is lehet a büntetés maximuma.

A Fidesz emberének tartották

Töröcskei Istvánt korábban Simicska Lajos emberének tartották, egykor a Hír TV-ben és az azóta megszűnt Lánchíd Rádióban is tulajdonos volt. Az utóbbi évtizdekben elsősorban akkor került pozícióba, amikor a Fidesz hatalmon volt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünkön Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) és Töröcskei István (j), az Államadósság Kezelő Központ vezetője látható 2013 áprilisában. MTI/Kovács Attila.)