Még most is döbbenten áll a történtek előtt a 64 éves N. Mária, akire a boltban rátámadt egy nagydarab férfi, mert néhány pillanatig nem takarta el az orrát a szájmaszk.

Lecúszott álarc miatt robbant ki a balhé

A lecsúszott álarc miatt kétszer is az addig nyugodtan vásárló hölgy felé lendítette a karját, miközben azt kiabálta: Agyonverlek… – írta meg a Bors.

Kezdünk egymás agyára menni

Kezdünk egymás agyára menni a koronavírus-járvány miatt. Mindenkiből mást vált ki ez a helyzet, van, aki letargikus lesz, né­hányan pedig agresszívvá válnak miatta. Fontos, hogy betartsuk a szabályokat, erre udvariasan figyelmeztethetjük is egymást, de az egyáltalán nem fér bele semmilyen viselkedési formába, ami tegnap egy 64 éves nővel történt egy budapesti, zuglói boltban. N. Mária nem szeret boltba járni, már eddig is csak akkor ment, ha nagyon muszáj volt. Legutóbb épp imádott kutyájának akart valami finomságot ven­ni, amikor teljesen váratlanul egy férfi nekitámadt.

Nem tudja túltenni magát a történteken

– Alacsonyabb vagyok az át­lagnál, laza volt a fejemen a maszk húzórésze, így az lecsúszott az orrom alá – kezdte a Borsnak a történetét Mária, aki azóta sem tudta magát túltenni a történteken.

Artikulátlanul ordibált

– Észre sem vettem, csak akkor tudatosult bennem, amikor a nagydarab vásárló szó szerint rám támadt. Kétszer is felém sújtott az öklével, miközben szinte artikulátlanul ordibált nekem csúnya szavakat, hogy mit képzelek magamról, mindenkinek kötelező a maszk, takarodjak ki a boltból.

Az áldozat teljesen ledöbbent

Én teljesen lefagytam a döbbenettől! Olyan agresszívan lépett fel, hogy bennem akadt a szó. Láttam a gyűlöletet a szemében, miközben én semmi rosszat nem tettem. Többen is rászóltak, hogy hagyjon békén, de ő nem is hallotta meg, csak fröcsögött. Szembefordultam vele, és közöltem, hogy így nem lehet viselkedni. Közben a fe­lesége is odaért, de ahelyett, hogy elvonszolta volna ezt az aljas embert, még ő is „belém rúgott” egyet, hogy pedig jobban járnék, ha felhúznám a maszkot, mert eltakarná a ráncaimat…kiráncigált a boltból, üvöltve, hogy agyonverlek, ha nem húzod fel a maszkodat. .Még most is, amikor újra elmesélem a történteket, nagyon felzaklat! 

Morálisan is elítélendő

A pszichológus teljes mellszélességgel hangsúlyozza, az ag­resszióra nincs mentség.

A frusztráció erre nem magyarázat

– A koronavírus miatt ki­­alakult helyzet so­kakat frusztrálttá tesz, de ez semmire nem ma­gya­rázat – je­len­­tette ki Makai Gábor klinikai szak­pszicho­lógus.

A félelem és a bizonytalanság

Ez az ember fél a vírustól, nyilván tele van bizonytalansággal, komplexusokkal, ilyen erős dühöt, aminek egyértelmű célja a rombolás, kezelni kell.

Ezt kezelni kell

Ez már túl van minden határon. Aki ilyen agresszív, verbálisan is támad, rámutató magatartást mutat, az közveszélyes, előbb-utóbb ütni fog. Konkrétan patológiás eset, akiről a tankönyvben írnak. Ez a fajta támadás, az önkényes bíráskodás morálisan és jogilag is elítélendő.

Kiemelt kép: Illusztráció