Hiába van néhány fújás, a vérszívók szinte hemzsegnek mindenhol, már a betegek ágyait is ellepték. Cikkünkben több videó is található, amelyek megtekintését kizárólag erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk!

Tömeges felmondások

Több ápoló is felmondott rövid időn belül a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthonában, s hamarosan újabb dolgozók hagyhatják ott az intézményt az áldatlan állapotok miatt – olvasható az Index cikkében. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A többi ugyanez a szint

Pár nappal ezelőtt az Átlátszó tett közzé egy olyan felvételt, amelyen az látható, hogy ágyi poloskák hada lep el mentálisan sérült beteget a Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye épületében. „Ez csak egy ágy, a többi az ugyanez a szint” – mondta el a portál egyik forrása.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Elképesztő látvány

Évek óta tart, még sem segít senki

A később a portálhoz is eljutott több felvétel, amelyek szintén alátámasztják a helyzet súlyosságát. Több jelenlegi és korábbi munkatárssal is sikerült beszélniük, akik arról számoltak be, hogy évek óta komoly gondot jelent a poloskainvázió.

Nem informált hozzátartozók

Ám a pokoli helyzetről csupán kevesen tudtak, mivel a betegek hozzátartozói nem mehettek be az ágyakhoz, csak a nyilvános fogadószobákban találkozhattak szeretteikkel. Így nem is tudtak arról, hogy a kórtermekben micsoda körülmények uralkodnak.

Könnyen terjednek

Noha az elmúlt alkalommal végeztek ugyan rovarirtást, de ez minden esetben csak tüneti kezelésnek bizonyult, ugyanis az intézmény mindhárom épületében teljesen elszaporodtak a vérszívók. Az ápoltak ugyanis az intézményen belül szabadon mozoghatnak, így a ruhájukról könnyen átmásznak a rovarok.

Egy, az Index által kapott videó

Nem akarnak rosszat

Noha az irtások során az ágyi poloskákat sikerült elpusztítani, a petéket azonban nem. A dolgozók pedig szélmalomharcot vívnak az invázióval, de lényegében tehetetlenek. Volt aki elment, más pedig a nyilvánossághoz fordult. „Nem a botránykeltés a célunk, nem akarunk ártani senkinek” – fogalmazott egyikük.

A városban is félnek

Hozzátette, az ápoltak és az ott dolgozók védelme érdekében tudatniuk kellett a külvilággal, hogy mi zajlik az intézményben. Az intézményben kijárási tilalmat is bevezettek, annyira elfajult a helyzet. Volt aki családja nyomására adta be felmondását, de valakit a fodrásza kért meg, ne menjen be hozzá, nehogy bevigye a fertőzést.

Kritikussá válhat a dolgozók száma?

Ráadásul sokan inkább Ausztriába mentek át eddig is dolgozni a magasabb fizetésekért, tovább rontva ezzel a munkaerőhiányt. Most azonban már attól tartanak, ha rövid időn belül nem sikerül orvosolni a poloskahelyzetet, akkor a kritikus szint alá csökkenhet az ágyak mellett szolgálatot teljesítők létszáma a tömeges távozások miatt.

Átverték volna a hatóságokat?

Korábban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai is megdöbbentek a helyszínen látottakon. Mindez annak fényében érdekes, hogy az intézmény korábban azt kommunikálta, hogy nincs olyan problémájuk, amelyet ne tudnának maguk megoldani. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünkön az intézmény bejárata látható, forrás: Google Street View.)