A törvény egyre szigorúbban bünteti azadócsalást, mégis az utóbbi időben egyre-másra derültek ki a hírességekről, hogy nem fizetnek adót. Hajdu Péter és Berki Krisztián mellett a nagy nemzetközi celebek, a világhíres focista Messi vagy az ünnepelt énekesnő Shakira is megpróbált csalni. Mindannyian lebuktak.

Brutális adóval tartozik Shakira

A 44 éves kolumbiai énekesnő ellen bírósági eljárás folyik, mivel kiderült, hogy nem fizetett adót Spanyolországban. A többszörös Grammy-díjas Shakirát azzal vádolják, hogy 2012 és 2014 között 1,64 millió dollár, vagyis csaknem 500 millió forintnyi adót nem fizetett meg. Az eljárást azért indították meg, mert Shakira, férjével, a spanyol Gerard Piqué-vel és két gyermekükkel együtt évente több mint hat hónapot van Spanyolországban. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Akár börtönbüntetésre is ítélhetik

Shakira ellen 2018-ban kezdődött meg a nyomozás adócsalás miatt, az énekesnő ártatlannak vallotta magát. A bíró úgy ítélte meg, hogy az énekesnő szándékosan, pénzügyi tanácsadóival közösen több cégen keresztül mentette ki bevételeit ismert adóparadicsomokba. Az énekesnő nem nyilatkozott az ügyről, de amennyiben bűnösnek találja a spanyol bíróság, hatalmas pénzbírsággal sújthatják, de akár még szabadságvesztésre is ítélhetik.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egy nap alatt zárult az ügy

2020-ban Hajdú Pétert műsorvezető-producert is elítélték adócsalásért. A gyors eljárás annak volt köszönhető, hogy Hajdú Péter és két társa az első tárgyalási nap előtt már megegyeztek ügyészséggel a megfelelő büntetésről. Hajdú Pétert – aki az ügy elsőrendű vádlottja volt – 5 millió forint pénzbüntetésre, valamint 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság, ám utóbbi tételt 4 év próbaidőre felfüggesztetek.

Évekig tartó nyomozás

Hajdú Péter ellen 2016-ban indított nyomozást az adóhatóság. A bíróság a másod és harmadrendű vádlottat szintén pénzbírsággal és börtönbüntetéssel sújtotta, de a megegyezés miatt 4 illetve 3 év próbaidőre függesztették fel, mert Hajdú Péter befizette a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak okozott 280 millió forintos kárt.

Három év börtön adócsalásért

Az amerikai színész, Wesley Snipes ellen 2008-ban indított eljárást az amerikai adóhatóság, mivel 1999 és 2001 között nem adta le adóbevallását, és így 15 millió dollárral, mintegy 4,5 milliárd forintnak megfelelő összeggel károsította meg a hivatalt. A színész azzal védekezett, hogy adótanácsadója és könyvelője félrevezette őt, és azt állította, hogy a 40 millió dolláros bevétele után nem kell adóznia.

Több magyar híresség is a NAV figyelmének középpontjában

Az adóhatóság évente kétszer teszi közzé azoknak a magánszemélyeknek a nevét, akiknek 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozásuk van. Berki Krisztián is felkeltette az adóhivatal figyelmét, és a NAV 2016-os feketelistája alapján 10 millió forintos adótartozást halmozott fel. Kozsó, az Ámokfutók frontembere pedig évekkel korábban került fel a listára 56,5 millió forintos tartozással.

Megúszta a börtönt a focista

Az FC Barcelona sztárja, Lionel Messit is elítélte a spanyol bíróság adócsalás miatt. Az argentin labdarúgó az apjával együtt több mint 10 millió euró értékben csalt adót, többet között brit cégek, és Argentínában folytatott jótékonyságokkal csökkentették az évente átlagosan 18,6 millió eurót kereső futballsztár bevételeinek adóvonzatát.

Offshore-cégek segítségével csaltak adót

A Messi család adóparadicsomokban, mint például a Brit Virgin-szigeteken jegyeztek be offshore cégeket, és ezeken keresztül jövedelmüket nem terhelte adólevonás. A spanyol bíróságon elsőfokon 21 hónapos felfüggesztett börtönre ítélték, de később ezt a legfelsőbb bíróság 15 hónapra mérsékelte, valamint Lionel Messinek 252 ezer eurót, apjának pedig 180 ezer eurónyi büntetést kell befizetni. Továbbá 5 millió eurós adókorrekciót is befizettek a spanyol hatóságnak.

Így kerülhetjük el a feketelistát

Számos módja van an­nak, hogy egy cég vagy magánszemély lekerülhessen az adóhivatal feketelistájáról. Például ha tartozásának egészét vagy egy részét rendezi, vagy a hivatal végrehajtás és lefoglalás útján ingó és ingóságok lefoglalásával egyenlíti ki a tartozást. Azonban az elévülési idő lejártával is le lehet kerülni a feketelistáról, ez viszont nem jelenti azt, hogy a tartozás ne állna fenn, illetve behajtható az adózón, amikor jövedelemhez vagy vagyonhoz jut. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Forrás: Hajdú Péter – BPKMontázs