Az elektromos autók töltésével kapcsolatban rengeteg kérdés szokott felmerülni. Ezek érintik mind a hatótávot, a töltés idejét, valamint természetesen a rezsiköltségeket is. Az összes tényezőt a legjobban egy szempont befolyásolja: milyen töltőt használunk az elektromos autó töltése során?

Van jobb megoldás a gyári töltőnél

Amikor elektromos autót vásárolunk, a gyári tartozékok között találhatunk egy elektromos autó töltőt is, amivel a jármű akkumulátorát tölthetjük. Ez az eszköz képes feltölteni az akkut nulláról 100%-ra, hosszú távon is képes ellátni a feladatát, de nem éppen a leghatékonyabb megoldásnak számít, sőt. Az eautotoltokabel.hu fali töltők kínálata is jól megmutatja, hogy ma már igazán minőségi berendezések, rendszerek közül válogathatunk.

Miért is jobb a telepített töltő? Ehhez érdemes megérteni az, hogy mégis melyek azok a szempontok, amiket egy töltőnél vizsgálni kell. Az első és legfontosabb a töltési hatékonyság. Ez tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy az otthoni hálózatból felvett energiának hány százalékát képes átjuttatni az elektromos autó akkumulátorába. A gyári töltő esetében ez a szám mindössze 80%, tehát a gyakorlatban a felvett áram egyötöde “elvész”, veszteségként fog jelentkezni. A telepített, minőségi eszközök ezzel szemben 95%-os hatékonyságra is képesek.

A 15%-os különbség már kiemelkedőnek mondható, aminek már rövid és hosszú távon is nyoma van a rezsiköltségekben. Elsőre csábító lehet, hogy a gyári töltő “ingyen” van, plusz tartozékként érkezik, a telepített töltőre pedig költeni kell, de elég hamar visszahozza az árát a minőségi megoldás. Kifejezetten fontos a töltési hatékonyság, ha megújuló energiaforrásokat használunk, például napelem látja el otthonunk hálózatát energiával. 

A biztonság sem utolsó szempont

A gyári töltőket klasszikus módon, konnektoron keresztül kell használni. Ezeket az eszközöket azonban nem ekkora terhelésre tervezték. Ha otthon használjuk hosszabb távon, annak lehetnek kellemetlen “mellékhatásai”, például lecsaphatja a biztosítékot, ha éppen túlterheli a hálózatot.

A modern, telepített fali töltők, töltőoszlopok már beépített túlfeszültség-érzékelővel vannak ellátva, ilyen például a Sparkline 22 kW otthoni megoldás is.

Legyen kényelmes a töltés!

Az otthoni töltés sokkal kényelmesebb, mint a folyamatos nyilvános töltő keresése, pláne csúcsforgalomban. A mai modern eszközöket már okostelefonról is lehet vezérelni, ahol pontosan beállíthatjuk, hogy mikor kezdődjön a töltés, mekkora energiát használjon fel az otthoni hálózatból. Konkrétan az egész folyamat automatizálható és közben a töltő azt is figyeli, hogy mennyire van túlterhelve a rendszer, így ehhez igazítja mindig a töltés erősségét. Ezzel több energia marad a fontosabb eszközöknek, amiket éppen használunk.

A modern töltők használata megkönnyíti a mindennapjainkat, és még a rezsiköltségeken is faraghatunk.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.