A Kaposvári Járási Ügyészség közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a céltalan gyújtogatásával több mint nyolcszázezer forint kárt okozott, hathatós emberi beavatkozás hiányában azonban az egész búzatáblát, illetve a környező mezőgazdasági területeket is veszélybe sodorta volna.

Elhatározta, hogy felégeti a búzát

A vád szerint a húszas éveiben járó férfi 2021 júliusában gyalog indult gyógyszertárba Lengyeltótiban, útközben pedig egy szántóföld mellett haladt el. A vádlott ekkor minden ok nélkül elhatározta, hogy az elvetett búzát felégeti, ezért azt két, egymástól körülbelül harminc méterre lévő helyen a nála lévő öngyújtóval meggyújtotta. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Gyorsan terjedt a tűz

Mivel a tűz a száraz aljnövényzeten keresztül gyorsan terjedt, a vádlott megijedt és sietősen távozott a helyszínről – írta az Ügyészség.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egy traktoros segített

A felszálló füstöt észlelve a helyszínre érkezett egy traktoros, aki a tűzzel érintett területet körbetárcsázva megakadályozta a lángok továbbterjedését, a katasztrófavédelem munkatársai pedig nem sokkal később eloltották a tüzet.

Több mint kéthektárnyi terület kapott lángra

A gyújtogatás következtében több mint kéthektárnyi terület kapott lángra, oltás hiányában azonban az egész búzatábla leégett volna, és fennállt a lehetősége annak is, hogy a tűz átterjedjen a szomszédos területekre.

Börtönbüntetést kérnek rá  

A Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Gyújtogatás történhetett

A Kékvillogó.hu írt arról, hogy feltehetően gyújtogatás miatt égett egy családi ház teteje és egy autó a főváros 18. kerületben. A ház tulajdonosai azt mondják, az épületben pár nappal korábban volt egy tűz. Akkor még azt állapították meg, hogy elektromos zárlat miatt pusztíthattak a lángok a házban. 

Kiégett autó az utcán

Kiégett autó az utcán, a motor és az utastér is lángolt. Mellette a családi ház teteje is leégett, csak néhány kormos gerenda maradt a tetőszerkezetből – tudta meg az RTL Híradó.

Hajnalban jött a riasztás

A tűzoltók hajnali három körül kapták a riasztást. „Azt látták a kollégáim, hogy egy családi ház tetőszerkezetében tűz keletkezett, ezzel párhuzamosan az utcafronton egy autó is lángolt” – mondta Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivő-helyettese. 

Megakadályozták a továbbterjedést

„Azonnal megkezdték az oltást, először körülhatárolták a lángokat, azaz megakadályozták, hogy a tűz tovább terjedjen, majd véglegesen el is oltották azt” – tette hozzá. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép. a leégett búzatábla. Fotó: Ügyészség