Amint arról korábban beszámoltunk, 2023 novemberében, minden előzmény nélkül meghalt egy 28 éves nő, miután világra hozta ikergyerekeit a nyíregyházi kórházban. Renáta a szülés után 12 órával vesztette életét. A kismama ikrekkel volt terhes, hirtelen rosszul lett, terhességének 33. hetében az orvosok a császármetszés mellett döntöttek. A műtét után minden rendben volt, a nő keringése mégis összeomlott.

Nyomoz a rendőrség

A Blikk megkeresésére a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság több, mint fél évvel az eset után közölte: foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekmény miatt folytatnak büntetőeljárást, ám a nyomozás érdekeire tekintettel bővebb tájékoztatást nem áll módjukban adni. A Blikk úgy tudja, jelenleg egy igazságügyi orvosszakértői vélemény elkészültére várnak, ami alapján el lehet dönteni, hogy a nő halálával összefüggésben az orvosok hibáztak-e. Az áldozat édesanyjának semmi kétsége efelől.

Terhességi toxikóma

„A laboreredmények miatt a várandóssága 33. hetében császározták meg, de a terhességi toxémia miatt véleményem szerint eddig sem kellett volna várni. A lányom férje hiába jelezte, hogy baj van, nem cselekedtek azonnal”  – mondta a lapnak a lányát gyászoló nő.  A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Összeroppant a család

Szlávik Veronika szerint Renáta még megölelhette a kicsiket, de a keringése végül összeomlott, majd fél nappal a szülés után örökre lehunyta a szemét. „Hiába gondoljuk biztosan, hogy az orvosok hibáztak, ezt bizonyítanunk is kell. Nem hittem volna, hogy fél év múltán sem derül ki hivatalosan, történt-e mulasztás. A család teljesen összeroppant”.

Az apukájuk neveli az ikreket

„Csodálatos lány volt, igazi tünemény. Úgy érzem, a szívemből kitéptek egy darabot. Nincs olyan nap, hogy ne gondolnék rá. Amikor róla beszélek, mindig itt látom magam előtt. Reni majd kicsattant a boldogságtól és az egészségtől. Soha nem betegeskedett, még kicsi korában sem. Nem fér a fejembe, hogyan történhetett meg mindez. A picik, Laura és Flóra jól vannak, egészségesek, az apukájuk neveli őket. A szülés után meghalt lányomat látom az ikreiben” – tette hozzá Veronika.

Kártérítést kérnek

A gyászoló asszony azt mondta, ha bebizonyosodik, hogy a kórház hibázott, beperelik őket kártérítésért. Jól tudja, hogy a lányát már semmi nem hozhatja vissza, de szeretné, ha az unokái anyagi biztonságban cseperednének fel.

Másik haláleset

Arról is beszámoltunk, hogy Renáta halála után néhány nappal, egy egy másik kismama is meghalt szülés után ugyanott, ám a Szabolcs Szatmár Bereg Vármegyei Oktatókórház azt közölte, „mindkét kismamánál előre nem látható események történtek, amit a szakszerű ellátás ellenére sem tudtak visszafordítani.”

Ikreket szült

Nikolettával együtt feküdt a szükészeti megfigyelőben az ikreknek életet adó Renáta. „Már akkor nagyon rossz állapotban volt a nővérem és akkor ilyeneket írt, hogy nézd már, meghalt, akkor velem most mi lesz?” – mondta Niki testvére a tragédia után. Egy nappal az újfehértói anya halála után vesztette életét Nikoletta.

Mi a terhességi toxikóma?

A terhességi toxémia, amely terhes nőket érinthet, magas vérnyomást, valamint egy vagy több szerv – gyakran a vesék – károsodását eredményezi. Általában a várandósság 20. hete után diagnosztizálják, leggyakrabban a harmadik trimeszterben. Néhány nőnél nem sokkal a baba megszületése után jelentkezik. Súlyos szövődményekhez vezethet az anya és a baba számára, ezért a korai felismerés és kezelés elengedhetetlen.  A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció