Súlyosabb büntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla arra a hajdúsági testvérpárra, akik brutálisan elhanyagolták, s hagyták kihűlni az édesanyjukat. Az idős nő emiatt meghalt, a bíróság szerint a tragédia elkerülhető lett volna, amennyiben az asszonyt megfelelően gondozzák.

Együtt éltek anyjukkal

A testvérek egy kertes házban éltek a 60 éves anyjukkal. Az asszony a halálát megelőzően néhány évvel agyvérzéshez hasonló betegségen esett át. Önmagát és a fiait ezután is ellátta ugyan, de gyakran feledékennyé és zavarttá vált. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem ápolták az anyjukat

Noha a gyerekek folyamatosan észlelték az állapotának romlását, a gyógykezeléséről nem gondoskodtak, gondozását pedig súlyosan elhanyagolták. Az asszony a gondozás hiányában rendkívül lesoványodott, ha éhes volt többször szomszédaitól kéregetett ennivalót, illetve víz és áram nélküli, koszos, szeméttel teli lakásban emberhez méltatlan körülmények között élt.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szomszédai aggódtak érte

Három évvel ezelőtt az asszonynak fizikálisan és pszichésen leromlott az állapota. A lakókörnyezetében élő emberek több alkalommal szorgalmazták gondozásának biztosítását, azonban a fiai ezt minden alkalommal elhárították.

Mentőt hívtak hozzá

Egy decemberi napon a napszámból hazatérő férfiak észlelték az anyjuk súlyos rosszullétét. A mentőszolgálat még a helyszínen megkezdte az újraélesztését, majd kórházba szállította, azonban az asszony rövid időn belül elhunyt. Halála kihűlés miatti anyagcserezavar miatt következett be.

Alultáplált volt

Nagyon alacsony testhőmérsékletű, rendkívüli módon elhanyagolt küllemű, alultáplált volt a nő. Megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot és folyadékot a halálát megelőzően több nappal nem fogyasztott, mivel a fiai nem adtak neki. A testén kezdődő felfekvéses fekélyek voltak észlelhetők.

Tagadták bűnösségüket

A testvérek az édesanyjuk gondozásának elmulasztását beismerték ugyan, bűnösségüket azonban tagadták. Védekezésük szerint az anya testi romlásának oka az volt, hogy elutasította a segítségüket.

Elkerülhető lett volna a halála

A törvényszék azonban védekezésüket nem fogadta el. Ítéletében megállapította, hogy az asszony halála akkor lett volna elkerülhető, ha a fiai gondoskodtak volna a táplálásáról, gyógykezeléséről és a lakóház megfelelő fűtéséről.

Börtönre ítélték őket

Közismert, általános élettapasztalat, hogy e tennivalók elmulasztása az érintett személy halálához vezethet, az elkövetők azonban belenyugodtak ebbe. Az egyik férfi öt, a másik pedig hat év börtönt kapott első fokon.

Szigorították az ítéletet

A Debreceni Ítélőtábla azonban a fellebbviteli főügyészség álláspontjával egyetértve megváltoztatta a törvényszék döntését. Börtön helyett mind a ketten fegyházba mennek, és az öt évet kapó férfi büntetését is felemelték hat évre. Az ítélet jogerős.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció