Sági Istvánt annak ellenére ítélték halálra és végezték ki, hogy nem is ő lőtte le az őket üldöző Börcsök András törzsőrmestert. A parancsot azonban ő adta fiatal bűntársának, ami elég volt a bíróságon. Újranyitottuk a döbbenetes ügy aktáját.

Betörőből rendőrgyilkos

„Veszedelmes bűnöző. Immár nemcsak betörések, személygépkocsik sorozatos ellopása, hanem rendőrgyilkosság is terheli az országosan körözött Sági Istvánt” – írta a Dunántúli Napló 1969-ben. A rendőrgyilkosokat a közvélemény és maga az igazságszolgáltatás is kiemelten kezelte. Így volt ez annak bűnözőnek az esetében is, akit egy ilyen bűncselekmény után végeztek ki a hetvenes években. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem lehetett sokáig büntetlenül csinálni

A 29 éves Sági Istvánt munkakerülő csavargónak ismerték, aki lopásokból és rablásokból próbált megélni. Volt, hogy egyedül, volt, hogy társakkal, jogi értelemben véve bűnszövetkezetben csinálta meg a balhékat. Aztán elkezdett szorulni a hurok, mert a rendőrök a nyomukban voltak.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Lopott Wartburggal nyugatra

Sági egy Berényi Sándor és egy S. Lajos nevezetű társával úgy döntött, hogy itt az ideje külföldre szökni. Ez azonban a Kádár-korszakban nem csak egy körözött bűnözőnek volt nehéz feladat, fel kellett rá készülni. Egy lopott Wartburggal elindultak a nyugati határ felé, de ott Sági összetörte a kocsit, miután nekiment egy kőrakásnak.

Lopott fegyverrel loptak autót

Nem estek kétségbe, loptak egy oldalkocsis motort, azzal mentek tovább, aztán Kislángon egy teherautósofőrt az ugyancsak lopott vadászfegyverükkel arra kényszerítettek, hogy adja át a kocsiját. Nem sokkal később a rendőrök elfogták S. Lajost, így Ságiék talpa alatt egyre jobban égett a talaj.

Száguldás az Alföldön

Sejtették, hogy Ausztriába nem fognak átjutni, ezért Románia felé vették az irányt. Újabb kocsit loptak, ezúttal egy piros Moszkvicsot. Nagy sebességgel száguldottak a dunaföldvári híd felé, hogy azon kijussanak az Alföldre, onnan pedig a román határra.

Felkészültek a harcra

Másnap, október 24-én dél felé Mórahalom közelében egy gépkocsizó rendőrjárőr felismerte a piros Moszkvicscsal menekülő két bűnözőt és utánuk eredt. Valóságos autós üldözés zajlott, 120-140 kilométeres sebességgel száguldottak az úton. Berényi a hátsó ülésről figyelte a rendőröket és Sági utasítására a tűzharcra is felkészült.

Lőj!

Balotaszállás környékén hirtelen bekanyarodtak egy dűlőútra, a rendőrök ezután pedig egyre csak közeledtek. A két bűnöző hirtelen kiugrott és gyalog próbált menekülni. Pontosabban Sági menekült, Berényi pedig – ahogy Ságival megbeszélték – a földhöz lapulva fedezte fegyverével a bandavezér szökését. Kúszva megkerülte az autót, Sági pedig, mielőtt eltűnt, még visszakiáltott Berényinek: „Lőj!” Utóbbi megcélozta a tőle körülbelül tíz méterre álló Börcsök András rendőr törzsőrmestert és tüzelt.

A szökés sikerült, de hiába

A rendőrt társai a balotaszállási orvosi rendelőbe vitték, de még a mentők kiérkezése előtt belehalt sérüléseibe. Berényit elfogták, de Sági még napokig menekült. Sikerült is átszöknie Romániába, ahol végül a helyi rendőrök fogták el Kolozsvárott.

Fél napig csak a bűneiket sorolták

A rendőrgyilkosok perének tárgyalása 1970. március 9-én kezdődött meg a Fővárosi Bíróságon. Csak az fél napig tartott, amíg felolvasták a 86 oldalas vádiratot. Ságit és társait a legsúlyosabb bűncselekményen kívül több mint harminc más bűntettel is vádolták. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Aki lőtt, végül megúszta a kötelet

Sági tagadott, de a rendőrgyilkos felbujtóját halálra ítélték. Berényi Sándort, aki a végzetes lövést leadta, húsz évi szigorított börtönre ítélték, mivel még nem töltötte be a huszadik életévét, és így nem lehetett halálra ítélni. Sági Istvánt 1970. augusztus 4-én akasztották fel Budapesten a Kozma utcai börtönben. Kérek még ilyen újranyitott aktát! Kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció, Moszkvics 1966-ban Budapesten – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogo-grafika