Békéscsabán élt és dolgozott az a buszsofőr, akit az olasz bíróság 6 év börtönre ítélt a veronai baleset miatt. V. János eddig bujkált a börtön elől, de nemrég nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, így került most rendőrkézre.

Buszbaleset Veronában

Őrizetbe vették a veronai buszbaleset bujkáló sofőrjét. V. Jánost Magyarországon vették őrizetbe. Ő vezette azt a buszt, amely 2017. január 20-án éjjel Verona közelében egy autópálya hídpillérének hajtott, a balesetben 18 utas halt meg. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Gimnazistákat szállított

Az autóbusz Franciaországból tartott Budapestre, utasai főként a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanárai és diákjai voltak. A szörnyű tragédiában 18-an veszítették életüket.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Megemlékezés az iskolában

A Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál a baleset másnapján megemlékezést tartottak. Az iskolánál sokan helyeztek el gyertyákat, virágokat az áldozatok emlékére. A gimnázium pszichológusa a baleset helyszínére utazott. Az Országos Mentőszolgálat négy mentőautót, illetve ezek személyzetét küldte a helyszínre a sérültek hazaszállításának érdekében. A magyar állam átvállalta az áldozatok hazaszállításával és a sérültek ellátásával kapcsolatos költségeket.

Azt mondta, elhunyt váltótársa vezetett

V. Jánost a veronai bíróság első fokon 12 évre, a második, már Mestrében zajló perben jogerősen hat évnyi börtönre ítélte. A buszsofőr az ítélet szerint elaludt vezetés közben, ez okozta a tragédiát. V. János azonban ügyvédein keresztül azt állította: nem ő vezetett, hanem a balesetben elhunyt váltótársa. Mindez azonban nem nyert bizonyítást.

Békéscsabán élt

V. János nem jelent meg egyetlen kinti tárgyaláson sem, emiatt nem is tudták letartóztatni. Ez idő alatt végig Békéscsabán élt, munkát vállalt, dolgozott. Elfogására azok után került sor, hogy a veronai ügyészség augusztusban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, ennek köszönhetően múlt szombaton vették őrizetbe Magyarországon.

Egy hét múlva adják ki

Egy hét múlva adják ki Olaszországnak a férfit. „Végre mozgásba lendült az olasz igazságszolgáltatás”  – így kommentálta a letartóztatás hírét Alberto Poletti, annak a közúti áldozatok hozzátartozóit tömörítő szervezetnek az elnöke, aki nagyon sokat tett azért, hogy a magyar sofőrt ne hagyja futni az olasz bíróság.

Kevésnek tartják a büntetést

„A hatéves büntetést kevésnek tartjuk, de az mindenképpen előrelépés, hogy V. végre megkezdi büntetése letöltését” – mondta a Borsnak Szendrei Endre, a baleset egyik áldozatának nagybátyja.

Itthon szeretné leülni a büntetését

V. János egyébként kérelmezheti, hogy börtönéveit itthon tölthesse le, de csak azután, hogy megérkezett a számára kijelölt olasz börtönbe. 

Alvászavaros lehetett a sofőr

A buszvezető büntetőperét tárgyaló olasz bíróság 2020. augusztusi indoklása szerint a katasztrófát a vezető hosszú ideje fennálló alvászavara okozta, valamint a busz számos átalakítása miatt közlekedésre alkalmatlan volt. Az ütközés következtében többen kirepültek a járműből, a jobb oldalon lévő első hét üléssor összepréselődött. 

Szétroncsolódott az üzemanyagtartály

A baleset súlyosságát fokozhatta az, hogy ezen az autóbusztípuson az üzemanyagtartály az első tengely előtt található, amely az ütközés során szétroncsolódott. A nyomozás során megállapították, hogy a busztársaság spórolni akart az üzemanyagon, így a busznak kibővített tankja volt. A póttank meglétét feltételező olasz szakértői véleményt a Pizolit Személyszállító Kft. ügyvezető igazgatója cáfolta. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: helyszíni felvétel a baleset után