Már a 3-as, 4-es erősségű rengések is komoly ijedelemre adnak okot, de szakemberek szerint akár ennél komolyabb, 5-ös erősségű rengések is lehetnek a jövőben Magyarországon.

Alföldi rengések

Legutóbb a múlt hétvégén alföldi településeken mozdult meg a föld. A Kékvillogó.hu is beszámolt arról, hogy Szarvason, Túrkevén, Gyomaendrődön, valamint ezen települések közelében is voltak rengések.

Sorra jöttek

A rengéssorozatban több a 4-es vagy nagyobb erősségűt is meghaladta. Gyomaendrőd közelében például a Richter-skála szerint 4-es erősségű földmozgást regisztráltak szombaton délelőtt; pár perccel később Túrkeve közelében, majd csaknem másfél óra múlva Szarvasnál is földrengés történt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Recsegett a mennyezet

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium folyamatosan nyomon követte a rengéseket, Facebook-oldalukon újabb és újabb posztokban számoltak be az eseményekről. Követőik pedig jelezték, hol éreztek rengést. Egyikük azt írta, hogy Szarvason, a házukban „recsegett a mennyezet és a fal megreccsent”.

„Rázkódott az agyam”

Valaki pedig úgy fogalmazott, hogy az agyában érezte a rengést, és kocogott az ajtóban lévő üvegtábla, a csillár pedig lengedezett. Felelevenítette, hogy a 2000-es évek közepén annyira erősen rengett, hogy az egész panelházban károk keletkeztek.

Rezgett a föld Csabacsűdön is

Mozog és forog a kőzetlemez

Az obszervatórium azt írta, a kipattanó földrengések hajtóereje az a tény, hogy az Adriai-kőzetlemez északi irányban mozog, közben az óramutató járásával ellentétesen forog is. Ennek következtében a Kárpáti-öblözetben található két nagyobb szerkezeti egységet, az Alcapát és a Tisza-Dácia egységeket folyamatosan a stabil európai platformnak préseli és azokban feszültséget halmoz fel.

Nehéz előre jelezni

Harangi Szabolcs geológus, egyetemi tanár, az ELTE Természettudományi Kar Földrajz és Földtudományi Intézetének igazgatója az Inforádiónak nyilatkozott az egyre több rengésről, a beszélgetést a 444.hu is szemlézte. A szakember leszögezte: nagyon nehéz lemodellezni, így a tudomány továbbra sem tudja előrejelezni a földrengéseket.

Nem veszélyeztetett

Megnyugtatott mindenkit, hogy Magyarország továbbra sem földrengés-veszélyeztetett terület, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehetnek földrengések, és most bőven volt rá példa, mondta.

Erősebbek is jöhetnek

„Néhány évtized időtávlatban azért még akár 5-ös magnitúdójú földrengések is előjöhetnek. Lehet ennél nagyobb is” – fogalmazott, hozzátéve: „valószínűséggel tudjuk megadni, hogy néhány évtizeden belül lehetnek akár 5-ös magnitúdójú földrengések Magyarországon. Nem tudjuk megmondani, hogy hol. Van ismeretünk, van veszélyeztetettségi térkép, de senki ne várja el egy szakembertől, hogy a jövőt megmondja.” A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció