Szombaton, negyed 12 körül két földrengés pattant ki hazánkban egymás után, a jelenlegi becslések szerint Gyomaendrődtől 11 kilométerre volt a földrengések epicentruma. Erősségük elérte a 4.0-át, így a lakosság széles körben érezhette. Utórengésekre figyelmeztetnek a szakemberek.

4-es erősségű

Gyomaendrőd közelében a Richter-skála szerint 4-es erősségű földmozgást regisztráltak szombaton délelőtt; pár perccel később Túrkeve közelében, majd csaknem másfél óra múlva Szarvasnál is földrengés történt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Több településen is rengett

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának jelentése szerint 11:13-kor előbb a Békés vármegyei Gyomaendrődtől mintegy tizenegy kilométerre több településen földmozgást lehetett észlelni. Károkról eddig nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Túrkevét is megrázta

Az obszervatórium később újabb közleményekben közölte, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Túrkevétől körülbelül három kilométerre 4,0 magnitúdójú földrengést mértek 11:16 perckor, és több településen érezték a földmozgást.

Szarvason is érezték

Továbbá 12:51 perckor, a Richter-skála szerint 2,8-es erősségű földrengés volt a Békés vármegyei Szarvastól mintegy öt kilométerre. A földmozgást ez esetben is több településen érezhettek, de károkról eddig nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez.

Recsegett a mennyezet

A szeizmológiai obszervatórium folyamatosan nyomon követi a rengéseket, Facebook-oldalukon újabb és újabb posztokban számolnak be az eseményekről. Követőik pedig jelzik, hol éreztek rengést. Egyikük azt írta, hogy Szarvason, a házukban „recsegett a mennyezet és a fal megreccsent”.

„Rázkódott az agyam”

Valaki pedig úgy fogalmazott, hogy az agyában érezte a rengést, és kocogott az ajtóban lévő üvegtábla, a csillár pedig lengedezett. Felelevenítette, hogy a 2000-es évek közepén annyira erősen rengett, hogy az egész panelházban károk keletkeztek.

Rezgett a föld Csabacsűdön is

Mozog és forog a kőzetlemez

Az obszervatórium azt írta, a kipattanó földrengések hajtóereje az a tény, hogy az Adriai-kőzetlemez északi irányban mozog, közben az óramutató járásával ellentétesen forog is. Ennek következtében a Kárpáti-öblözetben található két nagyobb szerkezeti egységet, az Alcapát és a Tisza-Dácia egységeket folyamatosan a stabil európai platformnak préseli és azokban feszültséget halmoz fel.

Ritkábban a medence központi részein

„Szerencsére ezek a feszültségek a legtöbb esetben a Pannon-medence szegélyén található lemezhatárok és a hegységkeret mentén pattannak ki, és csak ritkábban pattannak ki a medence központibb, vékonyabb és melegebb kőzetlemezeiben”, tették hozzá.

Utórengések várhatók

Azt is írták, hogy a kisebb-nagyobb utórengések folyamatosak, a következő napokban még aktivitás várható. Bíznak ugyanakkor ők is abban, hogy anyagi károk nem keletkeztek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: rengett a föld több vármegyében is szombaton – fotó: illusztráció