A kisteherautóknak, teherautóknak számtalan kiegészítőre szükségük van, hogy a mindennapos fuvarozási, szállítási feladatokat gond nélkül meg tudják oldani. Az egyik ilyen alkatrész, amiről általában nagyon kevés szó esik, a laprugó, vagy rugóköteg, ami segít stabilizálni a járművet.

Hogyan működik a laprugó és a rugóköteg?

Szerencsére ma már könnyedén meg lehet vásárolni, ha új laprugó kell a kisteherautóhoz, például a Weber Autotechnik oldalán megtalál minden rugóköteget. Első ránézésre semmi különöset nem fogunk látni ebben az alkatrészben, a hatása azonban hatalmas lesz a jármű vezethetőségére. Függetlenül attól, hogy egy Fiat Ducato kisteherautóról vagy egy Mercedes Arocs billencsről, MAN TGA, Renault Kerax-ról vagy más hasonló gépről beszélünk, mindennap hatalmas terhelésnek van kitéve az összes alkatrésze. Kimondottan igaz ez, amikor a raktér teljesen meg van pakolva.

Ilyenkor a nagy súly hatással van az egész teherautó vezethetőségére. A kanyarokban hajlamos jobban kilengeni, nehezebb elfordítani a kormányt, és még a féktáv is képes megnövekedni. Hogy ezt az egész negatív hatást csökkenteni tudjuk, laprugókat használunk. Ezzel máris stabilabbá tehetjük az egész teherautót, a kanyarodás könnyebb lesz, valamint a nagy súly sem lesz akkora hatással a jármű vezethetőségére.

Ahogy a kisteherautó mozgásban van, a futómű ezzel szinkronban folyamatosan be- és kirugózik. Ennek következtében a laprugó két vége közötti távolság, valamint az alkatrész íveltsége is változik. Ezzel nagymértékben csökkenteni tudja a lengési hatásokat, képes elnyelni a mozgás és a kanyarodás miatt keletkező erőket, amelyek akár oldalirányba is megpróbálják kimozgatni a járművet. Laprugó nélkül a súlypont képes lenne pillanatok alatt áthelyeződni, ami akár balesethez is vezethet.

Miért van szükség erősítésre?

Vannak bizonyos helyzetek, amikor már önmagában egy laprugó sem elegendő. Általában, ha a teherautó raktere tele van, a teljesítőképességének határán mozog, akkor szükség van arra, hogy megerősítsük a lengési hatások csökkentéséért felelős alkatrészt. Bizonyos járművek esetében kifejezetten fontos a laprugó erősítések használata, mivel a szokásosnál jóval nagyobb terhelést kapnak a mindennapokban.

A kiegészítő segítségével a rugólap több energiát képes elnyelni, így még teljesen megpakolt teherautóval is hatékony lesz a vezetés.

Különböző laprugók érhetőek el

Ha laprugó, akkor általában a legelterjedtebb változat a trapéz laprugó, amelyekkel régebbi járműveken találkozhatunk. Ma már vannak a piacon modernebb, hatékonyabb megoldások is. Ilyen például a parabolikus laprugó, ami 30-50%-kal is könnyebb lehet, mint a trapéz, de a terhelési képessége ugyanolyan. 

A fejlődés természetesen nem állt meg, mivel ma már műanyag kompozit változatokat is tesztelik. Egyelőre ez még ritkaságnak számít, de egyértelműen jelzi, hogy a laprugók fejlesztése folyamatos, és érkeznek a hatékonyabb megoldások.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: weberautotechnik.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.