Ahhoz, hogy az adataink garantáltan ne vesszenek el, bizonyos időközönként érdemes biztonsági mentést készíteni belőlük. Ez jelenthet akár csak annyit is, hogy időnként mindent kiírunk egy optikai lemezre vagy rámásolunk egy pendrive-ra. A számítógépünkben lehet akár több HDD vagy SSD is, így ezek is lehetnek egymások tükörképei. De mi a helyzet a felhővel? Ott is érdemes lehet tárolni a számunkra fontos fájlokat? Lássuk!

Biztonsági mentés? Ne csak a számítógépre gondoljunk!

Manapság már a fél életünket a mobiltelefonunkon tároljuk, így egyértelmű, hogy sok esetben nem is a számítógépünkön lesznek a legfontosabb, számunkra legértékesebb dolgaink. Épp ezért kell az adatmentés során a mobilunkra és a tabletünkre is gondolni!

Ezeken az eszközökön viszont az egyik legegyszerűbb megoldás az, ha a felhőbe küldjük az adatainkat. Erre van lehetőség Android esetén a Google fiókhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal, míg az iOS-nél ott van az iCloud. Ezeket tudjuk használni, mint tárhelyek az alapvető biztonsági mentéseinknek.

Biztonságban a felhőben?

Amennyiben nem ilyen online megoldásban gondolkozunk, hanem például egy külső merevlemezben, az is teljesen rendben van, mert életmentő lehet. Minden esetben az a lényeg, hogy valamilyen módon, általunk meghatározott időközönként, de a lényeg, hogy rendszeresen, végezzünk biztonsági mentéseket!

Ekkor viszont abszolút rajtunk múlik, hogy amikor esetleg szükségünk lesz rá, akkor épségben meglesznek-e az információk. Elveszhet, tönkremehet, elég egy óvatlan pillanat hozzá. Ha valaki notebookot használ, és sokat utazik, annak külön figyelmet kell fordítania arra, hogy véletlen se sérüljön meg a biztonsági mentését tartalmazó külső merevlemez a laptoptáskában.

Ezzel szemben, ha egy online megoldás mellett kötelezzük el magunkat, akkor ezekkel nem kell foglalkoznunk, emiatt nem kell aggódnunk! Vannak a piacon népszerű, online biztonsági mentéseket kínáló megoldások, melyek automatikusan végzik a dolgukat az előre megadott időközönként. Egy meghatározott havidíjért cserébe távoli szerverekre kerülnek az adataink, melyekkel onnantól kezdve nekünk nem lesz gondunk.

Egész iparág épült erre a felhőalapú szolgáltatásra

Aki igénybe veszi ezt, az a szolgáltatóra delegálja a karbantartás és rendelkezésre állás biztosításának feladatát. Nekünk onnantól kezdve csak egy gyors internet-hozzáférésre van szükségünk. A rendszer beállítása is nagyon egyszerű: csak telepíteni kell a gépünkön egy klienst, amin keresztül bejelentkezünk és megadjuk a mentés paramétereit. Ha ezzel végeztünk, máris automatikusan fog menni minden.

Számos szolgáltató van, akik ezzel foglalkoznak. A havidíj nagyon eltérő lehet annak függvényében, hogy mit tartalmaz, mennyire gyors a fel- és letöltés. De találni olyan megoldásokat is, amivel probléma esetén egy adathordozón házhoz szállítják az adatainkat.

Nagyszerű és felelős döntés egy ilyen szolgáltatás igénybevétele, ezért mindenképp érdemes szétnézni a piacon!

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: merevlemez-adatmentes.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.