Bizonyára te is kerültél már nehéz élethelyzetbe, amelyből nem találtad a kiutat. Jellemzően az ember ilyenkor biztonságra vágyik, ezért fordulunk krízis idején a már jól ismert dolgokhoz. Sokaknak a könyvolvasás segít a szorult helyzetben, és valóban, ennek számtalan pozitív hozadéka van.

Ha azonban nincs módod arra, hogy olvass, akkor a könyvhallgatás is lehet egy opció: a VOIZ hangoskönyv-szolgáltatása bárki számára elérhető. Csak le kell töltened az alkalmazást a telefonodra, így pedig utazás, sportolás, mosogatás, főzés közben is részese lehetsz egy-egy történetnek, amely segíthet elterelni a gondolataidat a problémáról. Lássuk, milyen előnyei vannak még a regényeknek!

A jó irodalmi művek fejlesztik az érzelmi intelligenciát

A regényekben sem történnek mindig jó dolgok: a szereplők is átélhetnek fájdalmakat, veszteségeket, de ezek megjelenítése a mi érzelmeinkre is hat. Teljesen természetes tehát, ha együtt sírunk-nevetünk a hősökkel.

Minden érzés, amellyel a könyvekben találkozunk, javítja az empatikus készségünket. Az érzelmek széles skáláját felsorakoztatják a regényekben, így egyrészt azonosítani tudjuk azokat, másrészt elfogadóbbakká válunk másokkal.

Hiszen, ha azt olvassuk egy műben, hogy egy felnőtt férfi könnyeket ejt – történjen az bármilyen apróság miatt – a való életben sem rökönyödünk meg, ha ilyet látunk.

Az is előfordul, hogy fájdalmunk akkora, hogy sírni sem tudunk. Ilyenkor lehet felszabadító egy szomorú történet, amelynek befogadása során érzelmeinket szabadjára engedhetjük, és a könnyeinket sem kell visszatartanunk.

Megküzdési mintákat sajátíthatunk el

Nagyon hasznos krízishelyzetekben a regények felé fordulni azért is, mert a történetekből számos megküzdési mintát nyerhetünk. Mikor bajban vagyunk, jellemzően csak egyféle megoldást látunk magunk előtt, nem tudjuk, hogyan lehetne cselekedni.

Az írók fantáziája azonban végtelen, és így tudnak más módszereket is ismertetni az általunk alkalmazottakon kívül.

A problémamegoldó képesség fejlesztésére mind az olvasás, mind a könyvhallgatás kiváló. Napi 20-30 perc is elegendő, hogy egy kicsit kikapcsolódjunk, elfelejtsük a saját bajainkat, és mások történetébe csöppenjünk bele. Az új nézőpontok megismerése pedig segíthet a saját problémáink megoldásában is.

A könyvek megtartó ereje

Van még egy nagy előnye a könyveknek! Hatalmas megtartó erővel bírnak! Ez nem jelent mást, mint hogy biztonságot adnak számunkra a válság idején. Minden könyv egy új világba repít minket ugyanis, így teljesen elfeledkezhetünk – még ha rövid időre is – a saját gondjainkról.

Nem egyszer tapasztaljuk, hogy valaki egy, már olvasott könyvet vesz elő, ha megrekedt az élete. Az ismerős, kiszámítható történet során ugyanis nem kell stresszelni semmi miatt, pontosan tudjuk, mi fog történni: ez pedig hitet ad ahhoz, hogy majd a való életben is helyére kerülnek a dolgok, és minden visszaáll a régi kerékvágásba.

Olvasni nagyon jó dolog: lelki egészségünk védelme érdekében szánjunk napi fél órát e műveletre, még akkor is, ha világunkban minden rendben van.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: voiz.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.