A vécén szülte meg kislányát a 24 éves kismama Bonyhádon. Minden olyan hirtelen történt, hogy mire a mentők odaértek, már csak a köldökzsinórt kellett elvágniuk.

Telefonon vezették le a szülést

„Bonyhád-Börzsöny településre kérték a mentők gyors segítségét, mert egy 39 hetes kismamánál megindult a szülés. Mentésirányító bajtársunk több egységet riasztott, miközben próbálta nyugtatni és instruálni a nagymamát és a nagynénit, akik pontosan követték az utasításokat. Szükség is volt rá, hiszen így pillanatok alatt világra segíthették otthon az egészséges újszülöttet” – írta Facebook oldalán május közepén az Országos Mentőszolgálat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem tudott beérni a kórházba

A 39 hetes kismama pedig Potáriné Miklós Csenge volt, aki idő híján már nem tudott beérni a kórházba, így egészen extrém körülmények között, otthon, a családtagjai segítségével hozta világra kislányát.

Nagymamájukhoz utaztak

„Az idős nagymamámhoz utaztunk a férjemmel és a másfél éves kisfiunkkal előző nap Bonyhád-Börzsönybe. A páromnak munkába kellett mennie, ezért mi inkább ott aludtunk. Már este is elég rosszul éreztem magam, de azok még csak jóslófájások voltak” – mondta a Blikknek a kismama.

Hazaküldték az ambulanciáról

A 24 éves édesanya a szülés előtti hetekben kétszer is bement az ambulanciára, de minden alkalommal megnyugtatták, hogy messze még a szülés. A szülés előtti este már nagyon nehezen tudott elaludni. Ébredés után viszont rögtön tudta, hogy nem várhat tovább, el kell indulni a kórházba.

Az anyukája vitte volna a kórházba

A házban ekkor másfél éves kisfia mellett a 83 éves nagymamája és az unokanővére volt otthon, de azonnal értesítették az anyukáját is, hogy siessen, és vigye be őt a szekszárdi kórházba. Minden szükséges csomag, felszerelés már össze volt készítve a kocsiban az induláshoz, a várandóssága 39. hetében járó nő pedig még gyorsan elment zuhanyozni. Közben a magzatvize is elfolyt.

Kijött a baba

 „Egy erős fájás után úgy éreztem, el kell mennem a mosdóba, de ahogy ráültem, és nyomtam egyet, a kisbabám feje megjelent a lábaim között. Gyorsan lefeküdtem a földre a fürdőben, két nyomás után pedig már meg is született a kislányom” – idézte fel a szülését Csenge.

Az édesanyja emelte ki a gyerekét

„Az édesanyám segített mindenben, ő emelte ki belőlem a kicsit. A mentőket az unokatestvérem hívta először még a magzatvíz elfolyása előtt öt perccel, aztán akkor ismét, de még tíz percnyire, Kakasdnál tartottak. Mire ideértek, a kislányom már megszületett. Utána végig vonalban voltunk velük és megnyugtattak, hogy minden rendben van, a köldökzsinórt pedig már ők vágták el”.

Egyből felsírt a gyerek

A kisbaba, Mira egyből felsírt, szerencsére semmilyen komplikáció nem adódott. Ugyan egy kicsit szörcsögött, mert a váladékot nem tudták leszívni az orrából és a szájából, de ezt gyorsan sikerült orvosolni.

3 mentőautó érkezett

Összesen három mentőautó érkezett hozzájuk, és beszállították őket a kórházba, ahonnan két nappal később, vasárnap már haza is jöhettek. A bátor anyuka férje szinte sokkot kapott, amikor meghallotta a szülés körülményeit, de azóta már az egész család megnyugodott és nagyon boldog mindenki. A nagymama különösen örül, hiszen az ő kezei között született meg a második unokája. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: OMSZ