Ünnepélyes esküt tesznek pénteken az eddig kiképzett határvadászok. Az eseményen részt vesz Orbán Viktor, emiatt Szeged teljes belvárosát hermetikusan lezárják. Sem autóval, sem gyalog nem lehet majd közlekedni a város szívében. A lezárások már csütörtökön elkezdődnek.

Ünnepélyes eskütétel

Ötszáz határvadász tesz ünnepélyesen esküt szeptember 9-én, pénteken tíz órától Szegeden, a Móra Ferenc Múzeum előtt. Az eskütételen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László az Országgyűlés elnöke és Pintér Sándor belügyminiszter. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hermetikusan lezárják a belvárost

A biztonsági intézkedések előkészítését, már egy nappal korábban, csütörtökön, elkezdi a rendőrség. Az eskütétel napján pedig szinte lehetetlen lesz közlekedni Szegeden. Az ünnepség napján a helyszínt pedig sem autóval, sem közösségi közlekedéssel, sem kerékpárral, sem gyalog nem lehet majd megközelíteni.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Itt lesznek lezárások

  • Csütörtökön déltől péntek délután minimum három óráig teljesen lezárják a Huszár Mátyás rakpartot. Nemcsak járművekkel, gyalogosan sem lehet közlekedni a rakparton.
  • Pénteken a Belvárosi hidat reggel hattól legalább délután kettőig teljesen lezárják. Semmilyen jármű nem mehet át rajta, de gyalog sem lehet átsétálni a Tisza felett.
  • Pénteken ugyanebben az időpontban, azaz reggel hattól legalább délután kettőig teljesen lezárják a Dózsa utcát a Vár utcától az Arany János utcáig.
  • És lezárják pénteken már reggel öttől legalább délután háromig a Roosevelt teret és gyakorlatilag az egész Stefániát valamint a Deák Ferenc utcát. Erre a lezárt területre csak külön engedéllyel lehet majd belépni.

Elterelik a forgalmat

A buszokat, trolibuszokat el kell terelni, a terelés részleteiről a rendőrség a napokban ad tájékoztatást. „Péntek reggel, amikor elindulunk munkába, a gyerekek iskolába, elveszi a kormány Szeged egyik hídját teljes egészében átalakítva ezzel a belváros közlekedését. Az, hogy kerékpárral, de még gyalog sem lehet átmenni a Belvárosi hídon, felháborító. Nagyon nagy dugókra kell készülni, és a Dózsa utca, illetve az ottani terület lezárása miatt a Volánbusznak és az SZKT-nak egyáltalán nem lesz könnyű megoldania a buszok és a trolik elterelését. Ekkora zárás Szegeden sosem volt még. Már csütörtökön is nehéz lesz közlekedni, de elfogadhatatlan, hogy egy ilyen rendezvény miatt gyakorlatilag egész pénteken nem lehet majd megmozdulni Szegeden – mondta Nagy Sándor alpolgármester a szeged.hu-nak.

A Móra Ferenc Múzeum előtt tartják az ünnepséget

Forrás: wikipedia.org

Júliusban döntöttek a határvadászokról

Orbán Viktor miniszerelnök július 8-án, péntek délután Facebook-oldalán közölte, hogy aláírta a rendeletet, amelyben a határvadászegységek felállításáról döntöttek. Első lépésben 2200 határvadászt képeznek ki a déli határokra, majd négyezerre növelik a számukat.

2200 határvadászt képeznek

„A magyar kormány úgy döntött, hogy megerősítjük a déli határainkat és megvédjük az ott élő magyarok biztonságát. Határvadászegységeket állítunk fel, amelyek az önök biztonságát őrzik majd, együttműködve a rendőrséggel. Első lépésben 2200 határvadászt képezünk ki és állítunk szolgálatba. Számukat később négyezerre növeljük majd” – mondta a miniszterelnök Facebook videójában.

Augusztusban indult a képzés

Augusztus közepén meg is kezdődött a szerződéses határvadászok képzése Nyírbátorban, Szegeden, Debrecenben és Orosházán.  A négyhetes, 180 tanórás képzés alatt rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el a tanulók.

400 ezer forintot kapnak

A pénteken esküt tett határvadászok Záhonyban, Beregsurányban és Csengersimán kezdhetik majd meg munkájukat. Alapilletményük bruttó havi háromszázezer forint, az éjszakai pótlék óránként bruttó 193 forintot, a készenléti pótlék óránként bruttó 97 forintot jelent. Az esetleg meglévő nyelvvizsgapótlékokkal együtt elérhető a bruttó négyszázezres bér, ami mellé évente bruttó kétszázezer forintnyi cafeteria is jár.

Szállást és ingyen ebédet kaptak

A képzés teljes idejére a Készenléti Rendőrség ingyenes ebédet biztosított, valamint a nem helyben lakók számára szállást nyújtott. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: szerb-magyar határ – Forrás: MTI/Vadnai Szabolcs