Egy 25 éves banki alkalmazott megnézte kinek a számláján van sok pénz, majd a bankszámla kódjaival átutalt 62 millió forintot egy frissen nyitott bankszámlára. A vele összejátszók onnét gyorsan leemelték a pénzt és felszívódtak. A baj akkor kezdődött, amikor a tulajdonos észrevette, hogy hiányzik a számlájáról 62 millió. A szálak egyenesen a banki alkalmazott sráchoz vezettek. A rendőrségi rajtaütésről készült videót a cikkünk alján nézheted meg.

Csalás és közokirat-hamisítás

Több mint fél évig tartó nyomozómunka eredményeként fogták el a fővárosi rendőrök azt a tíz embert, akiket csalással és közokirat-hamisítással gyanúsítottak meg. A tíz elkövető csalássorozatában részt vett egy banki ügyintéző is, akinek a közreműködésével az egyik budapesti banknál négy alkalommal strómanok nevére igényeltek 18 milliós hitelt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

62 millió forinttal kezdődött

2020. április 9-én vette észre egy budapesti nő, hogy a bankszámláján lévő 62 millió forintját elutalták egy ismeretlen számlájára. A rendőrök rövidesen kiderítették, a lenullázott nő pénzét egy banki ügyintézőn keresztül csalták el.

Hozzáfértek a nő számlájához

A nyomozók jelentése szerint K. Györgyné és az élettársa, B. Sándor rábeszélte V. Gergő banki ügyintézőt, hogy a nő számlájához biztosítson nekik a netbankon keresztül hozzáférést, hogy a számláján található összeget a nő beleegyezése nélkül leemeljék. A milliós tételt az általuk beszervezett strómanok bankszámlájára utalták, majd az összeget felvették.

Beszervezték a strómanokat

A csalópáros munkáját a banki ügyintézőn kívül segítette két másik elkövető is, H. János és F. László, akik a strómanok beszervezéséről gondoskodtak. A strómanokat nehéz sorsú emberekből válogatták, de arra is ők ügyeltek, hogy tudjanak olyan bankszámlát biztosítani, ahová az elcsalt pénzt el tudták utalni.

Így zajlott le a csalás

Miután a banki ügyintéző megadta K. Györgynének és B. Sándornak az áldozat számlájához való hozzáférést, az ügyfél internetbankjába belépve a csalók elutaltak F. László nyitott bankszámlájára 62 millió forintot. Ezt követően F. László felvette a pénzt, majd azt odaadta a társainak.

Sorra fogták el a csalókat

A rendőrök a nyomozás során 2020. májusában elfogták V. Gergőt, 2020. júliusában pedig K. Györgynét. A szökésben lévő B. Sándor ellen elfogatóparancsot adtak ki. Miután a férfi megtudta, hogy keresik, 2020. decemberében önként feladta magát a rendőrségen. Amikor a rendőrök átkutatták a K. Györgyné és élettársa, B. Sándor autóját, közel 54 millió forintot és 1 millió forint értékű ékszereket találtak. A nyomozók a talált értékeket lefoglalták, ezenfelül zár alá vettek egy ingatlant is.

Négy alkalommal igényeltek 18 milliós hitelt

A rendőröknek azonban feltűnt, hogy nem ez az egyetlen gyanús eset, amely a társasághoz és a 25 éves V. Gergőhöz köthető. A csalók V. Gergő asszisztálásával ugyanis az egyik budapesti banknál négy alkalommal strómanok nevére igényeltek 18 millió forint hitelt. A hitelt felvevőknek a rendőrök gyanúja szerint H. Miklós Sándor állított ki különböző jövedelemigazolásokat és hamis bankszámlakivonatokat. A nyomozók 2021. február 2-án fogták el a férfit.

Komoly vádakkal néznek szembe

A nyomozóhatóság a 25 éves V. Gergőt, az 47 éves K. Györgynét és a 38 éves B. Sándort bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalással és közokirat-hamisítás gyanúsította meg. Az 58 éves H. Jánost és a 28 éves H. Miklóst üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás és közokirat-hamisítás, míg az 58 éves F. Lászlót pénzmosás bűntett miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A strómanokat is kihallgatták

A fővárosi banknál igényelt hiteleket felvevő négy férfi ellen pedig csalás bűntett és közokirat-hamisítás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatják a nyomozást. K. Györgyné jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, élettársa B. Sándor letartóztatásban van, míg társai szabadlábon védekezhetnek.

Így számolták fel a nyomozók a bűnszövetséget

A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztáció