Kisebb kárt okozó csalás miatt emelt vádat a Gyöngyösi Járási Ügyészség azzal a vesebeteg férfival és annak büntetett előéletű élettársával szemben, akik pénzt csaltak ki veseátültetésre váró betegtől. Az elkövetők 2020 tavaszán férkőztek a nyugdíjas korú beteg bizalmába, az eset a Hatvani Dialízis Központban történt.

Vesebeteg férfi akart pénzez jutni

A vádirat szerint az ügy első rendű vádlottja, a vesebeteg férfi heti rendszerességgel művese kezelésre szorult. 2020-ban azonban elhatározta a férfi, hogy a kezelések alkalmával megpróbál betegtársai bizalmába férkőzni azért, hogy a személyes adataikat megszerezve pénzt csaljon ki tőlük. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Hatvani Dialízis Központban akart betegek átverni

Segített az élettársa is

A csalás elkövetéséhez a férfi segítségül hívta a büntetett előéletű élettársát is, akit be is szervezett a csalásba. 2020 tavaszán a férfi meg is ismerkedett a Hatvani Dialízis Központban egy nyugdíjas korú, veseátültetésre váró nővel, aki tökéletes célpont volt számukra, hogy pénzt szerezzenek tőle.

Orvosnak adta ki magát

Röviddel azután, hogy összebarátkozott a férfi a nővel, felhívta a lakását telefonon, és a férjének orvosként mutatkozott be. Azt mondta, hogy pénzért vesedonort tud szerezni a kiszolgáltatott helyzetben lévő asszonynak.

Véghez vitte a csalást

A férfi azzal tette hitelessé a mondandóját, hogy az asszony férjével olyan bizalmas információkat közölt, amelyeket valójában a betegtársától tudott meg korábban a beszélgetéseik során. A csaló az átverést követően arra szólította fel őket, hogy utaljanak át egy általa megadott bankszámlára 255.000 forintot, különben nem kerül sor a transzplantációra.

Még több pénzt akartak

Miután beérkezett a csalók számlájára a pénz, vérszemet kaptak, és további pénzeket akartak lenyúlni a beteg családjától. Ugyanakkor a következő nagyobb összegek kérése már gyanús volt az áldozatok számára is, ezért fizetés helyett inkább feljelentést tettek a rendőrségen.

Másokat is le akartak húzni

Ez alatt az idő alatt a csalók bepróbálkoztak más dialízis kezelésre szoruló betegeknél is, azonban ezeknél a csalásoknál sem jártak sikerrel. A csalók minden alkalommal ugyanazzal a módszerrel próbálkoztak és hasonló ürüggyel próbáltak pénzhez jutni.

Ez is érdekelhet

Börtön és pénzbüntetés

A vádhatóság indítványozta a bíróság felé, hogy a büntetlen előéletű férfival szemben pénzbüntetést, míg a büntetett előéletű élettársával szemben végrehajtandó börtönbüntetést szabjanak ki. Az Gyöngyösi Járási Ügyészség továbbá kérte a bíróságtól azt is, hogy téríttesse meg a csalókkal az áldozataiknak okozott kárt.

Kiemelt kép: Rendőrautó – Forrás: BudaPestkörnyéke