Nemrég bejárta a magyar sajtót a hír, hogy a Hétköznapi Csalódások nevű punkegyüttes egyik tagját a lakása előtt megverték. Ilyen hírekkel nap-mint-nap találkozunk, és bár azt gondolhatjuk, hogy “ez csak másokkal történhet meg”, ez a gondolkodásmód sajnos nem mindig célravezető. Érdemes felkészültnek lennünk: több esélyünk van az önvédelemre, ha a táskánkban egy-egy hasznos tárgy is lapul.

Mindig a fizikai küzdelem a célravezető?

Az önvédelem lényege nem a támadó bántalmazása, legyőzése, hanem a saját sérüléseink elkerülése. Ezt mindig tartsuk szem előtt, ne feledjük, hogy mindig jogunk van megvédeni magunkat. A jogos önvédelmet a magyar törvények is elismerik. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Mikor védhetjük meg magunkat és hogyan?

Az önvédelem nem alkalmazható, ha mi provokáltuk ki a támadást, és megtorlásként sem. Azonban magunkat, más személyeket és értékeket is megvédhetünk: mindez jogilag az önvédelem kategóriájába tartozik. Fontos az arányosság elve, vagyis nem lőhetünk le valakit, aki meg akar ütni minket. Szintén nem olthatjuk ki a támadó életét, ha lopáson érjük, amelyet nem kísér erőszakos cselekmény. Ha a támadó feladja a küzdelmet, a további bántalmazása törvénybe ütközik, a testi sértés bűncselekménynek számít. EZT IS OLVASD EL: A két drogos férfi esőcsatornával ütötte szét a hazaérkező házaspár autóját, majd felvillant egy penge, amivel vágtak is

Mit jelent a minősített eset?

Ha jogtalan támadást követ el egy fegyveres vagy felvegyverzett személy vagy csoport éjjel, akkor ez jogilag ugyanazt jelenti, mintha az áldozat életére törnének. Ilyenkor minden eszköz megengedett a védekezésre. Bár reméljük, ez egyik olvasónkkal sem fog megtörténni, mindig jobb felkészültnek lenni. IDE KAPCSOLÓDIK: Utcai támadás! Késsel támadt egy járókelőre a tatabányai férfi

1. Paprikaspray

A spray az egyik olyan önvédelmi eszköz, amelyik rendkívül könnyen használható. A spray-k 20 g alatti töltőtömeggel legálisak.
A paprikaspray a paprikából kivont kapszaicint tartalmaz, amely a szembe kerülve olyan érzést vált ki, mintha egy szupererős paprikát dörzsölnénk valaki szemébe. Azonban ne próbáljuk ki otthon, hogy jól működik-e, mert a legtöbb ilyen kis sprayben mindössze egy adag fújásra elegendő mennyiség található. A cikkünk alján látható videóben megnézheted milyen hatása van a paprikaspray-nek.

2. Gázspray

A könnygáz spray (CS gáz) zárt térben vagy szembeszélben nem az igazi, de több ember ellen is segítségünkre lehet. Ez kevésbé hatásos kutyák és alkohol vagy drogos befolyásoltság alatt állókkal szemben. Egy utcai támadásnaál azonban kapóra jöhet, feltéve, ha nem kell a retikülben kotorászni utána.

3. Személyi riasztó

Ennek az eszköznek a használatához sem kell doktori fokozatot szereznünk. Aprócska eszköz, amelyet akár egy kulcstartóra is felakaszthatunk, és mindössz egy kis zsinórt kell meghúznunk ahhoz, hogy fülsüketítően éles, szirénaszerű hangot adjon ki.
Kiválóan felhívja ránk a figyelmet és el is ijesztheti a minket megtámadó személyt vagy állatot.

4. Vészjelző sÍp

A működési mechanizmusa, mérete gyakorlatilag azonos a személyi riasztóéval. A különbség csak, hogy itt bele kell fújnunk, nem egy zsinórt kell meghúznunk.

5. Taktikai lámpa

Egy erős, jól működő lámpa gyakran hasznos lehet. Meg tudjuk világítani a támadó arcát, ezzel pár pillanatra megtéveszthetjük, ami elég lehet arra, hogy kereket oldjunk, de segítséget is tudunk kérni a fényjelzéssel. A stroboszkóp funkcióval szintén néhány másodpercet nyerhetünk a támadó elvakításával, ennyi idő alatt elfuthatunk, vagy ellentámadást indíthatunk.

6. Gázpisztoly

2004 óta legálisan beszerezhető Magyarországon gázpisztoly és magánterületen, önvédelmi célra használható. Közterületen engedélyköteles, de büntetlen előélettel ezzel nem szokott gond lenni, ha váratlan helyzetben önvédelmi céllal használjuk. A gázpisztoly egy-másfél méter között hatásos, ennél közelebb túl nagy sérüléseket okozhat. A működési elve alapján ugyanolyan, mint az éles fegyverek, de szilárd lövedék helyett könnygázt lő ki. A fegyver helyes tartását, kibiztosítását, elsütését meg kell tanulni. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ilyen hatása van a paprikaspray-nek

Ez pedig a gázfegyver bemutatója (03:00-nél lőnek vele)

A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: részlet a fenti videóból