Az álláskeresés kezdőknek és tapasztaltaknak is kihívást jelenthet, hiszen a munkaerőpiac telítettsége miatt nehézségekbe lehet ütközni. A Jooble álláskereső portál összegyűjtött 4 profi tippet, amivel jobb esélyekkel indulhatsz!

Az álláskeresés sokak számára jelent kihívást, ami teljesen érthető. A Jooble álláskereső portál segítségével összegyűjtöttük azokat a tippeket, amelyek sikeresen és hatékonyan elkezdeni az álláskeresést, függetlenül attól, hogy életedben először állsz neki, vagy már jártas vagy a területen. A munkalehetőség Miskolc linkre kattintva például csak a Miskolc környéki álláshirdetések jelennek meg, és ezt a keresési szűrést Magyarország bármelyik régiójával vagy városával létrehozhatod, de a Jooble oldalán külföldi álláslehetőségekkel is találkozhatsz.

Ebben a cikkben átnézzük azokat a lépéseket és módszereket, amelyek segítenek abban, hogy magabiztosan és céltudatosan indulj el ezen az úton, és megtaláld az álmaid munkahelyét. Legyen szó az önéletrajz megírásáról, hálózatépítésről, az állásinterjúra való felkészülésről vagy online álláskeresési platformok használatáról, a célunk, hogy hasznos tanácsokkal lássunk el, amelyek segítségével könnyebben boldogulhatsz az álláskeresés során. 

Jooble: 4 lépés, amivel könnyebbé teheted az álláskeresést

A Jooble segítségével összegyűjtöttük azt a 4 fontos lépést, amivel az álláskeresés eredményesebb és sikeresebb lehet. Lássuk!

  1. Önéletrajz

Az önéletrajz az álláskeresés egyik legfontosabb eszköze, amely bemutatja az eddigi tapasztalataidat, készségeidet és eredményeidet potenciális munkáltató számára. 

Az önéletrajzodnak tisztának és jól strukturáltnak kell lennie, hogy könnyen áttekinthető legyen. Tartalmaznia kell a személyes adatokat, a végzettségeket, a korábbi munkahelyek tapasztalatait, a készségeket és az egyéb releváns információkat. Az önéletrajzban emeld ki az elért eredményeidet és a konkrét tapasztalatokat is: például említsd meg, hogy milyen eredményeket értél el az előző pozícióidban, és hogyan járultál hozzá a munkahelyed sikeréhez. Ha az áhított álláshirdetés egy otthon végezhető munka, akkor emeld ki a számítógépes ismereteidet, az online kommunikációs csatornákban való jártasságot, vagy a jó kommunikációs készséget.

Amit az álláskeresők sokszor elfelejtenek: minden álláshirdetésre testreszabott önéletrajzzal jelentkezz! Tehát ez azt jelenti, hogy nem elég egyetlen egy jó önéletrajz létrehozása. Mivel minden vállalati kultúra más, ezért minden álláshirdetésre más és más készségeket fontos kiemelni. 

2. Hálózatépítés

A hálózatépítés az álláskeresés egyik leghatékonyabb módja, amely segíthet abban, hogy eljuss a kívánt álláshoz, még mielőtt az álláshirdetések nyilvánosságra kerülnének. A jó kapcsolatok kiépítése és fenntartása lehetőséget teremt arra, hogy hozzáférj olyan álláslehetőségekhez és információkhoz, amelyek mások számára (még) nem elérhetőek. 

Hogyan?

Használd a social media felületeket, hozz létre LinkedIn profilt, ahol posztolásba kezdesz és bekövetsz olyan embereket, akik a te szférádban dolgoznak. Az emberek nagyon segítőkészek egymással általában, ezért akár privát üzenetben is felkeresheted azokat, akiknek a munkássága inspirációt nyújt számodra. Ne félj megmutatni magad, hiszen csak akkor tudnak felfedezni, ha tudnak rólad. A hálózatépítés segítségével ráadásul elérheted, hogy neked ajánljanak munkalehetőségeket, csak át kell állítanod a profilod arra, hogy munkát keresel.

3. Állásinterjúra való felkészülés

Azt mondják, amikor behívnak az interjúra, az már félsiker. Azonban az állásinterjúra rendesen fel kell készülni, hiszen ez egy verseny, ahol a legjobb fog nyerni. Ez az alkalom arra szolgál, hogy bemutasd magad, és meggyőzd a munkáltatót arról, hogy te vagy a legmegfelelőbb jelölt a pozícióra. 

Mit tudsz tenni?

  • Tanulmányozd a céget és értsd meg az általuk kínált pozíciót. Ismerd meg a vállalat történetét, értékeit, céljait és aktuális projektjeit. 
  • Gyakorold az interjút otthon vagy egy barátoddal, családtagoddal, és gyakorold a válaszaidat a gyakori kérdésekre. Ez segíthet abban, hogy magabiztosabbnak és összeszedettebbnek érezd magad az interjún.
  • Gyakorold az aktív hallgatást, a tiszta beszédet és a magabiztos megjelenést, hiszen a testbeszéd sokat elárul egy emberről, amit a munkáltatók nagyon is jól tudnak.

4. Online álláskereső platformok használata

Manapság már mindenki online hirdeti meg a munkáját. Az online álláskereső platformok széleskörű lehetőségeket kínálnak az álláskeresők számára, hiszen ezek a webhelyek nemcsak állásajánlatokat kínálnak, hanem lehetőséget adnak arra is, hogy életrajzot tölts fel és a munkáltatók önállóan találjanak rád. Épp ezért regisztrálj online álláskereső oldalakra, frissítsd rendszeresen a profilodat, és törekedj arra, hogy minél teljesebb képet mutasson rólad a munkáltatók számára.

Pro tipp: használj kulcsszavakat és releváns címkéket az önéletrajzodban és a profilodban, hogy könnyebben megtaláljanak.

Az álláskeresés tehát nem olyan bonyolult folyamat, mint amilyennek elsőre tűnik: mindössze néhány lépést észben kell tartani ahhoz, hogy sikereket tudj elérni. Mielőtt álláskeresésbe vágsz, azt tudnod kell, hogy a válaszokra általában várni kell, és egyes vállalatok nem is jeleznek vissza, ha nem hívnak be az interjúra. Ne keseredj el, ha ez így alakul, hanem add be az önéletrajzod annyi helyre, amennyire csak tudod.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a hu.jooble.org oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.