Sorozatosan okozott súlyos következményekkel járó tűzeseteket egy szabolcsi faluban 2018 tavaszán és nyarán az a férfi, akit a Nyíregyházi Törvényszék első fokon 14 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélt. A piromániás férfi rendszeresen ivott, alkoholista volt, és a gyújtogatásai során a környék lakóinak a melléképületeit borította lángokba.

Züllött, szerencsétlen alak volt

A vádirat szerint a férfinak a gyújtogatás mellett az alkohol volt a másik nagy öröme, rendszeresen és mértéktelenül alkoholizált. Személyisége egy feszült, ingerlékeny emberről árulkodik, aki a környezetében élő emberek iránt érzett haragját indokolatlan agresszivitásban élte ki. Amikor volt élettársa bejelentette, hogy már nem akar együtt élni vele, a férfi felgyújtotta az ingatlanán lévő melléképületet, majd később az asszonyt is tűzhalállal fenyegette meg. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kékcsén gyújtogatott

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szokása volt a tűzgyújtás

Az alkoholista férfi esténként rendszeresen belopózott mások udvarára, és a lakások melléképületeit felgyújtotta. Ezekkel a gyújtogatásokkal esetenként több százezer forintos kárt okozott.

Gyenge, idős embereket fenyegetett

A problémás férfi az időseket sem kímélte, ugyanis 2018 júniusában két alkalommal is megfenyegetett egy mozgásában korlátozott 80 éves asszonyt. Az ő udvarán a következő hónapban, az éjféli órákban szintén egy melléképületet, a fatárolót gyújtotta fel. Innen a tűz átterjedt a nyári konyhára, amelyben egy gázpalack is volt, és mivel a kinti konyha egybe volt építve a házzal, az egész épület felrobbanhatott volna. Az idős asszony nem észlelte a tüzet, azonban épp jókor érkezett a helyszínre a fia, aki még időben kimentette őt a lakásból.

Hatalmas károkat okozott a tűz

Újabb melléképületet gyújtott fel

Azon a nyáron a férfi egy másik sérült, idős embert is kiszemelt magának, akinek az ingatlanára csakugyan éjszaka mászott be, és ezúttal is a melléképületet gyújtotta fel. A 84 éves, önálló mozgásra képtelen, alvó férfi tetőszerkezete teljesen leégett, és ha a tűzoltók nem érkeznek ki időben a helyszínre, a tűz átterjedt volna a lakóépületre is. Ha a tüzet nem oltják el a hatóságok, az idős férfi biztos életét vesztette volna, mivel ő sem észlelte a veszélyt, de menekülésre amúgy sem lett volna képes a mozgáskorlátozottsága miatt.

Minden összeégett

Bosszúból gyújtogatott

Az eljárás során a férfi részben beismerte a bűn elkövetését. Nem tagadta, hogy azért gyújtogatott, mert bosszút akart állni a haragosain, és azt sem, hogy felgyújtotta a melléképületeiket, azonban az emberölési kísérletet cáfolta. Mindvégig azt állította, senkit sem akart bántani.

Mást mond a szakértői vélemény

Az alkoholista férfi szavaival szemben, az igazságügyi tűzvédelmi szakvélemény alapján a bíróság azt állapította meg, hogy az idős embereknél elkövetett gyújtogatás kimeríti az emberi élet veszélyeztetettségét. Kiemelték, hogy mindkét tűzesetnél a tűzoltók beavatkozása miatt maradt el a tűz kiterjedése.

Ha nem jönnek a tűzoltók, nagy baj történhetett volna

Elítélték a gyújtogatót

A Nyíregyházi Törvényszék az emberölési kísérlet, valamint a rongálás, zaklatás és magánlaksértés miatt első fokon 14 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a férfit. Az ügyészség tudomásul vette a bíró döntését, viszont a férfi és a védője felmentés és a büntetés enyhítése miatt nyújtott be felebbezést.

Nincs helye az enyhítésnek

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség szerint a korábban garázdaság és testi sértés miatt már börtönbüntetésre ítélt férfival szemben kiszabott 14 éves börtönbüntetés megállja a helyét, és enyhítésnek nincs indoka. Felhívták arra a nem elhanyagolható részletre is a figyelmet, hogy a gyújtogató férfi a helyi lakosok nyugalmát és biztonságát veszélyeztető bűncselekményeit sorozatban követte el, amelyeket csupán a vélt sérelmeivel indokolt. A védelmi fellebbezéseket a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla bírálja el. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Helyszínelés – Forrás: Police.hu