Az édesanya azt mondta, annyira szerette gyógyíthatatlan betegségben szenvedő lányát, hogy nem bírta nézni a szenvedéseit. A bíróság elítélte, de Göncz Árpád köztársasági elnök végül megkegyelmezett neki. A közvélemény nagy része szerint a gyerekét megölő B. Györgyi nem volt bűnös. Újranyitottuk a tragikus ügy aktáját, és azt is kiderítettük, mi történt azóta az édesanyával.

Rossz kislány volt, azért betegedett meg?

„Ölbe vettem, úgy fogtam, amikor sikítozott a fájdalomtól. Az utolsó időszakban már nem akart beszélni senkivel. Próbáltam neki mesét olvasni, de nem volt hozzá türelme. Sokszor kérdezgette, hogy ugye rossz kislány volt, ezért lett beteg. Mondtam neki, hogy Andika, mindenkinek ilyen gyereket kívánok, amilyen te voltál”, mondta B. Györgyi, aki 1993 szeptemberében megölte 11 éves, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kislányát. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Tudta, hogy nem élhet sokáig

Az ügy óriási port kavart a maga idejében. Sokan úgy érezték, hogy a gyerekét a szenvedésektől megfosztó anya nem bűnös. Ráadásul mivel a kislány tudta, hogy autoimmun betegsége miatt nem élhet sokáig, maga is többször kérte Györgyit, hogy végezzen vele. Andit többször műtötték, miután a kór már a belső szerveit támadta. Halála valószínűleg pár hónappal később egyébként is bekövetkezett volna.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Víz alá nyomta Andika fejét

Györgyi saját felelősségre, azzal a kitalált indokkal, hogy külföldön tervezik kezeltetni, hazavitte a kórházból a kislányát, akinek fájdalmai otthon egyre csak erősödtek. Kétségbeesésében arra kérte anyját, hogy ugorjanak le a tetőről, majd hogy dobja a bekapcsolt hajszárítót a fürdővizébe. Györgyi végül eleget tett a kérésnek. Először hajszárítót dobott a kádba, ami azonban nem ölte meg a kislányt, ezért addig tartotta Andika fejét víz alatt, amíg megfulladt.

Úgy tűnt, nem kell börtönbe mennie

B. Györgyit első fokon kétévi börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság, de a büntetést háromévi próbaidőre felfüggesztették. Vagyis a kislányát az állítása szerint szeretetből vízbe fojtó anyának nem kellett volna börtönbe mennie, de az ügyész fellebbezett. A Legfelsőbb Bíróságon az a Pálinkás György tárgyalta az ügyet, aki igen szigorú bírónak számított. Többek között ő volt, aki a rendszerváltás előtt a legtöbb jogerős halálos ítéletet szabta ki.

Saját magát már örökre megbüntette

A bíró B. Györgyire is súlyosabb ítéletet mért, eszerint a vádlottnak le kellett töltenie a rá kiszabott két év szabadságvesztést. Az anya ügyvédje kegyelmet kért Göncz Árpád köztársasági elnöktől. A kérvényhez egy levelet is csatoltak, amelyet Györgyi férje írt. László ebben azt írta, felesége jogilag bűnösnek tartja magát, ezért nem fog kegyelmet kérni. Ő azonban tudja, hogy amikor megölte közös gyereküket, a legsúlyosabb büntetést mérte magára.

Jó anya volt

A férj hivatkozott példás családi életükre, amely Andika betegségéig tartott. Györgyinek egyik előző házasságából egyébként volt már egy kisfia. A férj azt írta, felesége jó anya volt, gyönyörű éveket éltek meg együtt. Úgy gondolta, az asszony teljesen magára maradna a börtönben, sokkal fontosabb lenne, hogy lányuk elvesztése után egymásból tudjanak erőt meríteni.

Azt mondta, neki is hasonló betegsége van, mint a lányának

Göncz Árpád végül felfüggesztette az asszony börtönbüntetését, vagyis kegyelmet adott. Györgyi négy évnyi próbaideje alatt nem követett el bűncselekményt, így egyetlen napra sem kellett börtönbe vonulnia. Pár évvel később arról lehetett olvasni, hogy gyógyszereken él. Korábban arra panaszkodott, hogy neki is Andikáéhoz hasonló betegsége van, de az elmeszakértő néhány órás vizsgálatot követően életvezetési zavarokkal küzdő diszharmonikus személyiségnek ítélte, akit „saját betegségérzetéhez kapcsolódó hipochondriás félelemérzés” tart hatalmában.

Magát is többször próbálta megölni

Györgyi aztán azt mondta, mióta kislányát halálba segítette, az ő lelke is halott. Azt üzente a hozzá hasonló helyzetűeknek, hogy a végsőkig tartsanak ki. A Kékvillogó.hu megbízható forrásból úgy értesült, hogy Györgyi később harmadik férjétől is elvált, és több alkalommal kísérelt meg öngyilkosságot.

Legyen törvényes az eutanázia?

Ez a tragédia nem csak itthon, hanem világszerte nagy visszhangot keltett. Egy alkotmányjogász, Takács Albert is kiállt az anya mellett, és a nő ügyvédjével az Alkotmánybírósághoz fordultak. Azt kérték, hogy a gyógyíthatatlan betegek eutanáziához való jogát iktassák be a törvénybe. Ezt a kérést azonban elutasította az Alkotmánybíróság. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Van segítség!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt! Ha olvasnál még ilyen Újranyitott aktát, akor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció