Ahogy arról korábban beszámoltunk, év végén két hasonló tragédia is történt a nyíregyházi kórházban, ráadásul szinte ugyanakkor: két fiatal édesanya vesztette életét szülés után. Az intézmény most megszólalt a két kismama halálának körülményeiről.

Haláleset a szülészeten

Két nap leforgása alatt két frissen szült kismama is életét vesztette a Nyíregyházi Kórházban. A huszonnyolc éves, újfehértói Renáta császármetszéssel hozta világra ikerlányait, később rosszul lett és intenzív osztályra került. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Véralvadási problémák

A harminchárom éves, háromgyermekes Nikolettának pedig véralvadási problémája volt. Ugyan kapott gyógyszereket, amiktől jobban lett, de így is a tervezettnél korábban, császármetszéssel kellett szülnie. Sajnos egyiküket sem sikerült megmenteni.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ikreket szült

A család, a tragédia után azt nyilatkozta, hogy a szülészeti megfigyelőben volt Nikolettával az az újfehértói kismama, Renáta is, aki szintén császármetszéssel hozta világra ikerlányait. Korábban beszámoltunk róla, hogy a kismama családja szerint a nő jól volt még szülés után is, aztán összeomlott a keringése és meghalt. Az ikreket szült kismama haláláról ebben a cikkben olvashatsz részletesen.

Renáta után Niki is meghalt

„Már akkor nagyon rossz állapotban volt a nővérem és akkor ilyeneket írt, hogy nézd már, meghalt, akkor velem most mi lesz?” – mondta Niki testvére. Egy nappal az újfehértói anya halála után vesztette életét Nikoletta. Szerettei sorstársaknak érzik magukat a másik gyászoló családdal.

Két team kezelte a kismamákat

A részletek ügyében még most is folyik a vizsgálat. Az egyik esethez kapcsolódóan rendőrségi nyomozás is indult. A két kismama ellátását nem ugyanaz a kezelőorvos és ügyeletes team végezte.

Nincs összefüggés a két eset között

„Osztályunk a megye vezető kórházi osztálya, évente több mint ötezer szülés zajlik itt, köztük számos komplikált, súlyos állapotú anyáé is. A két sajnálatos eset között semmilyen összefüggést nem tárt fel a vizsgálat. Mindkettőnél olyan visszafordíthatatlan és előre nem látható folyamatok indultak el a kismamák szervezetében, amit a legszakszerűbb és a leggondosabb beavatkozás ellenére sem tudtak orvosaink visszafordítani” – mondta el a Gyerekszoba.hu-nak az intézmény kommunikációs vezetője.

Megrázta a dolgozókat

A kórház munkatársa szerint mélyen megrendítette a kollektívát már az első haláleset is. “Miután régóta nem volt anyai halálozás az osztályunkon, így az eset nagyon megrázta a betegek életéért küzdő kollégákat, illetve a többi dolgozót is”.

Együttéreznek a családdal

„Minden emberi élet elvesztése megterheli a gyógyító-ápoló személyzetet, de a szomorú esetek okainak feltárása is segíti a további gyógyító munkát. Intézményünk és az osztály munkatársai ezúton is együttérzésüket fejezik ki a hozzátartozók részére.”  – tette hozzá Vitkai Éva.

Pszichológiai tanácsadás

„Azok a várandósok, akik a közeljövőben itt hozzák majd világra a babájukat, és a történtek után úgy érzik, hogy lelki támogatásra szorulnak, kérhetnek pszichológiai támogatást: „A Szülészet-Nőgyógyászati osztályunkon klinikai szakpszichológusok segítik a kismamákat akár a szülés előtti, akár a szülés utáni időszakban” – nyilatkozta a kórház munkatársa.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció