A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 180 napra engedélyezte a rovarok okozta betegséghullám megjelenését elkerülendő a légi kémiai szúnyogirtást.

Az NNK döntéséhez az vezetett, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arról tájékoztatta az országos tisztifőorvost, hogy az elmúlt hetek esőzései miatt rendkívüli módon elszaporodtak a szúnyogok.

Arról is beszámoltak a katasztrófavédők, hogy a megfelelő mértékű gyérítés a meglévő biológiai, illetve földi, kémiai módszerekkel már nem biztosítható – olvasható az MTI híradásában.

Kevesen tudják, hogy rovarok a kellemetlen csípéseiken túl több fertőző betegség terjesztői is lehetnek és nem utolsó sorban az utóbbi években számos olyan trópusi szúnyogfaj is megjelent, amely forró égövi betegségeket terjeszt – olvasható a közleményben.

Nem árt tudni, hogy a szúnyoggyérítés idején a szabadban tárolt tárgyakat, ruhákat le kell takarni vagy zárt térbe kell vinni.

Emellett a kezelés alatt és után egy órán át az ablakokat, ajtókat zárva kell tartani, a szellőztető berendezéseket pedig ki kell kapcsolni.

A szúnyoggyérítés ütemterve, a beavatkozások helyszíne és ideje letölthető az OKF honlapjáról.

Kiemelt kép: Szúnyoggyérítés – Forrás: Kékfény.com