Mesés, hatmilliárd forint értékű vagyont foglalt le a NAV egy kiterjedt, hazai bűnszervezettől. Az adóhatóság által közzétett felvételeken számos aranyékszer látszik, köztük még egy aranykorona is.

Luxusingatlan, rengeteg pénz és arany ékszerek

Hatmilliárdos bankszámlavagyont, luxusingatlanokat, rengeteg készpénzt, tízkilónyi arany ékszert és egy cementgyárat is zárolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy kiterjedt bűnszervezetnél, amelyik arany értékesítésével, bukó cégek közbeiktatásával és bonyolult számlázási láncolatokon keresztül csaknem hatmilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek.

Fiktív számlák

A bűnözők a gyanú szerint egy többszintű számlagyárat működtettek a jogosulatlan áfalevonásra és -visszaigénylésre. A szervezetbe épített bukócégek az illegális forrásból származó arany eredetének igazolására fiktív számlákat állítottak be, majd több cégen átszámlázva, adómentesen értékesítették Szlovákiában az időközben megmunkált aranytömböket.

A képhez tartozó alt jellemző üres; WESktkpTURBXy9kYzgwZGRlMWYwOTJlZTRmOTUzYTNmMzFlZGE2ZDYzZC5qcGeRlQLNA6UAwsM-768x1024.jpg a fájlnév
Fotó: NAV

Házkutatás 110 helyszínen

Az akcióban a NAV pénzügyi nyomozói bevetési egységek és informatikus szakértők bevonásával egyszerre 110 helyszínen tartottak házkutatásokat, 18 személyt állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként. Öt személy letartóztatását és egy személy bűnügyi felügyeletét a bíróság el is rendelte. Az akcióban közreműködött a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet is.

Gyanús bankszámlák

A költségvetést ért hatmilliárdos kár megtérítésére a NAV mintegy 4,5 milliárd forint és 4,5 millió euró értékben gyanús bankszámlákat zárolt, három lakást, további két, összesen 750 millió forintot érő luxuslakást, egy üzlethelyiséget és egy cementfeldolgozó üzemet vett zár alá. Az akcióban több mint 100 millió forint készpénzt, 131 millió forint értékű üzemi gépet és több mint tíz kilogramm arany ékszert és aranytömböt is sikerült lefoglalni.

A képhez tartozó alt jellemző üres; Z9yktkpTURBXy85MzM0NDY2NDNhN2Q0NWUyZWMzNTdhNThjMGU2MmU5ZS5qcGeRlQLNA6UAwsM.jpg a fájlnév
Fotó: NAV

Költségvetési csalás

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik. A hálózat irányítója akár 20 év börtönt is kaphat.

Videón a rajtaütés pillanatai

Nem akármilyen bandáról van szó

 A Blikk információi szerint nem akármilyen bandáról van szó. Arról, amelyikről nemrégiben kiderült, hogy sztárokkal népszerűsítette az eladásra szánt arany ékszereit. Volt olyan is, aki csak szívességből beállt egy fotóra nekik.

Kiemelt kép: NAV, videó részlet