Ledöntötték a négy méter magas Szent Margit-keresztet a Látó-hegyen, ez már a második keresztdöntés az Országos Kéktúra útvonalán. Múlt héten pedig a Margit-híd koronáinak keresztjét törték le fiatalok.

Ülőkét csináltak belőle

A Látó-hegyen lévő keresztet szétfűrészelték, és tűz körüli ülőke lett belőle – ez derül ki egy Facebook-bejegyzésből. A poszt szerint az elkövetőknél volt fűrész, de a kereszt fém erősítését nem tudták elvágni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Már korábban is megrongálták

A keresztet egyébként a Szentimrevárosi Egyesület állította 2001-ben Árpád-házi Szent Margit tiszteletére. A több alkalommal megrongált keresztet ismételten meg kellett újítani 2008-ban.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ez lett a keresztből:

Ledöntötték a keresztet

Ahogy írtunk róla, Szent István ünnepén vandálok ledöntötték a keresztet a Nagy-Szénáson, és tábortüzet csináltak belőle. A kutyát sétáltatva ma reggel találtam meg az üszkös darabokat. Ez nagyon elkeserítő – áll egy bejegyzésben a Facebook Kéktúra oldalán.

Felháborodtak a helyiek

Az ügy jelentős érzelmi hullámokat kavart Nagykovácsiban is: nagy a felháborodás, és már gyűjtés is indult a kereszt visszaállítására. Józanabb hangok azonban megjegyzik, hogy a Nagy-Szénás érintett része fokozottan védett, Európa diplomás terület, ahova néhány éve ismeretlenek engedély, és megfelelő alap nélkül nélkül állították fel a keresztet, ami azóta párszor ki is dőlt.

Kell az engedély

A Telex megkereste a nagykovácsi önkormányzatot, mit tudnak az ügyről, lesz-e valamilyen következménye annak. Szemesy Barbara alpolgármester elmondta, hogy először kiderítik, mi történt, csak azután döntenek arról, mi legyen. „Egy biztos: ha bármi épül majd, a természetvédelmi hatóságok engedélye alapján fog épülni” – tette hozzá.

Kedvelt kirándulóhely

A Nagy-Szénás a Budai-hegység harmadik legmagasabb csúcsa. Füves teteje kedvelt kirándulóhely, az Országos Kéktúra is áthalad rajta. Két alacsonyabb és egy magasabb dolomitkúpból áll. Elkülönülő fekvéséből, kopárságából és magasságából adódik különlegesen szép panorámája.

Nem tudni ki állította

A hegy északi lejtője több, a jégkorszakból fennmaradt ritka növény tömeges lelőhelye (csak itt nő például a pilisi len) ezért szigorúan védett természetvédelmi terület. A kereszt körülbelül öt éve állhatott rajta, de nem tudni, ki állította fel a csúcsra.

Vandalizmus a fővárosban

Múlt héten pedig ismét kereszteket törtek le a Margit hídon található koronákról. A vandálok több, a Pest felé vezető oldalon lévő Szent Korona kőkeresztjét rongálták meg.

Nyomoz a rendőrség

A Budapesti Rendőr-főkapitányság II. Kerületi Rendőrkapitánysága rongálás vétség gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettesek ellen – írta a police.hu hétfőn. Hozzátették, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint három férfi augusztus 24-én éjjel, 11 óra és augusztus 25-én, hajnal 3 óra között a Margit híd északi oldalán letört hat kőkeresztet. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A feltételezett elkövetőkről ez a fotó készült:

Kiemelt kép: Ledöntött kereszt – Forrás: Facebook