Az interneten ma már bármit el lehet adni, nagy kérdés, hogy például a régi gyerekbútorért ki jelentkezik és hogyan akar fizetni. A rendőrség szerint mindenki veszélyben, van, aki bármilyen apróhirdetést ad fel a Facebookon vagy valamilyen más használt cikk értékesítő oldalon.

Új módszer

Az apróhirdetések oldalain a csalók újabb módszerrel próbálják az eladókat becsapni. Módszerük az, hogy vevőként jelentkeznek egy interneten található apróhirdetésre, majd egy népszerű csomagküldő szolgáltatás igénybevételével kérik a megvásárolni kívánt terméket átvenni, ezért üzenetben küldenek egy hamis linket, ahol intézhetik a fizetést és a csomagfeladást. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Valódinak látszó weboldal

Amikor az eladó a linket megnyitja, a „vevő adatait”, illetve egy „Fizetés elfogadása” vagy „Pénzeszköz átvétele” feliratú gombot lát, amelyre kattintva megjelenik a bankok listája, amiből kiválaszthatja a saját bankjának látszó oldalt.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megtévesztésig hasonló

Amikor az áldozat az ismerős bank internetbanki bejelentkező oldalára megtévesztésig hasonlító, hamis oldalra jut elkérik a számlájához tartozó belépési adatokat: a felhasználónév, jelszó, és akár SMS-kód megadásával a csalók megszerzik azokat az adatokat, amelyekkel azután már jogosulatlan tranzakciókat kezdeményezhetnek.

Komoly érték

Minden esetben fontos, hogy ha valaki hirdetőként ilyen linket kap, arra ne kattintson rá és legyen résen, védje saját adatait a bűnözőkkel szemben. Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek.

Bank nevében telefonálnak

Az új trükk mellett előfordulnak olyan bűncselekmények is, amikor a csalók a bank nevében telefonálnak. Azzal az ürüggyel hívják fel áldozataikat, hogy bankkártyájukkal gyanús online tranzakciót akartak végrehajtani és az áldozat bankszámláján tárolt pénz biztonsága érdekében egy, a hívó által meghatározott számlaszámra kell akár több részletben átutalni a bankszámlán lévő összeget, vagy azonnal telepíteni kell egy programot a telefonjára.

Legyünk résen

A rendőrség azt kéri, hogy ne fogadjuk el feltétel nélkül, ha bank nevében telefonál valaki. A pénzintézetek tranzakciók lebonyolítására nem ilyen módon keresik meg ügyfeleiket.

Fogadjuk meg a rendőrség tanácsát

Amennyiben ilyen telefonhívást kapunk, fogadjuk meg a rendőrök tanácsait: A beszélgetés elején kérdezzük meg, hogy a hívó kit keres, és ha nem tudja a hívott pontos nevét, akkor szakítsuk meg a hívást. Semmilyen programot ne telepítsünk, még a bank nevében telefonáló személy kérésére se a számítógépre vagy a mobilunkra.

Ne adjuk oda senkinek sem az adatainkat

Személyes vagy banki adatot, ideértve a bankkártya-adatokat is, telefonon ne osszunk meg senkivel, hiszen, ha valóban banki ügyintéző telefonál, ő ismeri a szükséges adatokat!

Biztonságos oldalt használjunk

Elektronikus banki ügyintézéséhez mindig használjunk a pénzintézet által üzemeltetett biztonságos mobil applikációt vagy webfelületet. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció