A Mozaik utcai vizsgaállomás után újabbról derült ki, hogy kenőpénzt fogadtak el az ügyfelektől.

Korrupcióra derült fény

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség folytat nyomozást egy műszaki vizsgaállomáson történtek kapcsán. Hogy pontosan melyikről van szó, arra még nem derült fény. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Két napja történt a rajtaütés

Az Ügyészség honlapján található információk szerint 2023. január 30-án, hétfőn fogtak el nyolc kormánytisztviselőt. Egy összehangolt akció végén került erre sor.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ezzel gyanúsítják őket

Egy közép-magyarországi kormányhivatal dolgozói fogadtak el kenőpénzt az ott megjelent ügyfelektől. Rendszeresen tettek zsebre pénzt, így az eset üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának minősül. Kiderült, hogy a kenőpénzekről még nyilvántartást is vezettek.

Az ügyészség által lefoglalt pénz

Rengeteg pénzről van szó – fotó: Magyarország Ügyészsége

Ezt tették a pénzzel

A munkaidő vége előtt az öltözőben gyűjtötték össze a bűnös úton szerzett pénzt a vizsgabiztosok. Ezt követően azt egyenlő arányban osztották el egymás között. A megállapodás értelmében mindegy volt, hogy ki mennyi pénzt tett a közösbe, mindenki testvériesen részesedett a jövedelemből.

Ennyi pénzről van szó

A nyomozók 53 millió forintnyi készpénzt találtak a vizsgabiztosoknál történt kutatások alkalmával. Ezt az összeget az ügyészség lefoglalta.

A nyomozók lebuktatták a korrupt vizsgabiztosokat

Több tízmillió forintnyi illegális jövedelemre tehettek szert a vizsgabiztosok – fotó: Magyarország Ügyészsége

Pest megyében is volt egy hasonló eset

2020-ban a Pest megyében található Mozaik utcai vizsgaközpontban csaptak le a nyomozók. Kiderült, hogy az ottani vizsgabiztosok is kenőpénzeket fogadtak el. A korrupt személyek 300 millió forinthoz juthattak hozzá bűnös úton.

Már 2016 óta folytatták tevékenységüket

A vizsgabiztosok 2016 elején döntöttek úgy, hogy csúszópénzt kérnek és fogadnak el a vizsgáztatások során. A 2020 júliusában történt razzia alkalmával 20 embert gyanúsítottak meg, őket rögtön ki is rúgták. A gördülékeny vizsgáztatás érdekében 5 ezer forintot fizettek az ügyintézők a vizsgabiztosok számára, hibák esetén pedig növekedett ez az összeg.

Ők is elosztották egymás között a pénzt

Abban az esetben is elosztották egymás között az illegális úton szerzett pénzeket a vizsgabiztosok. Naponta több tízezer forinttal toldották meg a fizetésüket ezzel a módszerrel a korrupt egyének. Idén derült ki, mi lehet a sorsuk: börtönbüntetésre ítélhetik őket és vagyonelkobzásra is számíthatnak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a lefoglalt pénz – Forrás: Magyarország Ügyészsége