A Magyar Református Szeretetszolgálat kutató-mentő csoportja eddig három túlélőt menekített ki a romok alól a törökországi földrengés sújtotta területeken – közölte a a segélyszervezet pénteken.

Mentőcsapatok Törökországban

A küldöttség jelenleg 19 emberrel és négy kutyával dolgozik Antakyában – közölték. A szeretetszolgálat csütörtökön küldött újabb, 11 tagú kutató-mentő csapatot a törökországi földrengés helyszínére. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tűzoltó specialisták a helyszínen

Akkor azt írták: az új csapat tagjai közül a mentőtisztek és mentőápolók a már kimentett sérültek ellátásába is be tudnak kapcsolódni, míg a tűzoltó specialisták a negyedik, területkutatásra kiképzett kutyával a romok alá szorult emberek felkutatását segítik.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Videó a helyszínről:

Több mentőcsapat is a helyszínen

Ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt, több magyar mentőcsapat is kiutazott Törökországba, hogy segítsenek a földrengés áldozatainak. Vannak olyan szervezetek, akik itthonról segítenek, többen pedig a helyszínen vannak. Többek között a helyszínen van Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat is, akik már több életet is megmentettek, valamint a baptista mentőcsapat tagjai is ott vannak. 

Kimentettek egy kislányt

Amint azt portálunk is megírta a helyszínről Novák András, az ATV tudósítója jelentkezett be, a közösségi oldalára feltöltött videóból kiderül, hogy a mentőcsapat egy kislányt mentett ki a romok alól, aki már 50 órája várt a segítségre. A Novák András által közzétett döbbenetes felvételen jól látható, hogy mindenki arra törekszik, hogy a pokrócba csavart kislányt biztonságba helyezzék. 

Csak könnyebben sérült meg

A megmentett kislány egészen elképesztő módon csak könnyebben sérült meg, csupán minimális orvosi beavatkozásra volt szükség. “Ahogy, Pavelcze Laci mondta, 10 órán keresztül dolgoztak azért, hogy kitudják emelni! HATALMAS KÖSZÖNET a csapat tagjainak!” – írta a videó mellett megosztott posztjában Novák András, aki meg is köszönte a mentőcsapatok emberfeletti teljesítményét.

Videón a kislány megmentése

Egy nagymamát is kimentettek

Egy nagymamát is kiemeltek a romok alól, az idős asszony közel három napot töltött egyedül a hidegben és a teljes sötétségben. Szerencsére teljesen jól van. Az asszonyt szintén a Baptista Szeretetszolgálat csapata emelte ki, számolt be róla Novák András.

Itt a felvétel:

Folyamatosan dolgoznak

A helyszínen ott vannak a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat tagjai is, akik a Facebook-oldalukon folyamatosan beszámolnak a fejleményekről. Ők hétfőn este érkeztek meg a reptérre 20 fővel, 4 mentőkutyával és csaknem 2 tonna felszereléssel felszerelkezve. 

Megállás nélkül

Az egyik posztjukban azt írják: “Megmutatjuk azt a kameraképet, hogy hogyan találtuk meg a romok alatt a kimentett édesanyát a speciális eszközünkkel, egy száloptikás kamerával. A mentésben részt vevő szakembereink jól vannak, továbbra is a nap 24 órájában megállás nélkül dolgoznak Hatay tartományban a földrengés sújtotta kárterületen. Köszönjük a Külgazdasági és Külügyminisztérium Hungary Helps Program Koordinációs Főosztálynak és a nagykövetségnek, hogy meghallották a felajánlásunkat és profin segítették az útnak indításunkat. Hálásak vagyunk a Turkish Airlinesnak, hogy ennyire rugalmasan tudták megoldani a problémáinkat és köszönjük Nektek, hogy követtek minket. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy szolgálatunk most nem az állami mentőcsapat tagjaként került bevetésre, hanem NGO (non govermental organisation) mentőszervezetként, saját színekben van jelen.”

Mutatjuk a felvétel:

Egy egyéves gyermeket is kimentettek

Egyik drámai videót követi a másik

Egy nagypapa mentése

„Annyi dolgunk volt, hogy elfelejtettük megosztani veletek a másfél éves gyermek nagyapjának a kimentését. Sajnos nem mindenki élte túl a földrengést a családjukból, de a mi közreműködésünkkel legalább Ők megmaradtak egymásnak. Büszkék vagyunk nagyon arra, hogy kettőjüket végül ki tudtuk menteni. Nem volt egyszerű eset.” – írják egy pár órával ezelőtti bejegyzésükben. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a videó hozzá:

Kiemelt kép: Magyar Református Szeretetszolgálat – Forrás: Facebook