Húsz és tizennégy év közötti szabadságvesztéseket szabott a budaörsi Tescónál elkövetett fegyveres rablás, illetve más súlyos bűncselekmények ügyében jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla – tudatta a tábla sajtótitkársága közleményben pénteken.

Enyhítettek

A Fővárosi Törvényszék megismételt eljárásban két évvel ezelőtt kihirdetett elsőfokú ítéletet kismértékben megváltoztatta a tábla, a negyedrendű vádlott első fokon kiszabott életfogytiglani szabadságvesztését húsz évre enyhítette.  A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

A másodfokú ítélet

Az első-, a másod-, és harmadrendű vádlott első fokon kiszabott 20, 14, illetve 16 éves szabadságvesztését a tábla másodfokon helybenhagyta.

2005-ben történt az eset

Ez a négy vádlott vett részt a 2005-ben a budaörsi Tescónál egy pénzszállító elleni támadásban, mely miatt több vádlott bűnösségét megállapították nyereségvágyból, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete, továbbá rablás és lőfegyverrel, illetve robbanóanyaggal visszaélés miatt.

Bizonyítottság hiánya

Ugyanakkor az elsőfokú bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottakat többek között egy illegális pénzváltással foglalkozó kalocsai házaspár megölése, egy érdi pénzszállító autó kirablása, egy Bajcsy-Zsilinszky utcai pénzváltó, valamint egy kiskunhalasi ékszerüzlet kirablásának ügyében.

Ez volt az indoklás

Az elsőfokú bíróság indoklásában azt hangsúlyozta: ezekben az esetekben a nyomozás hiányosságai miatt a bizonyítékok teljeskörű feltárása nem történt meg, a rendelkezésre álló bizonyítékokból pedig kétséget kizáró módon nem lehetett megállapítani a vádlottak cselekményekben való részvételét.

A negyedrendű vádlott ítélete változott

“A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú határozatában túlnyomórészt az elsőfokú bírósággal azonosan foglalt állást a vádlottak bűnelkövetői minőségéről és – a negyedrendű vádlott kivételével – az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetésen sem változtatott” – áll a tábla közleményében.

Ezért változtattak az ítéleten

A terhelő bizonyítékok között volt egy vádlott-társ “megkérdőjelezhető hitelű” vallomása. Továbbá “a nagy számban kihallgatott büntetés-végrehajtási intézetben büntetésüket töltő személyek hallomáson alapuló információi nem voltak elégségesek a bizonyítottság hiányán alapuló felmentő rendelkezés megváltoztatására” – közölte a tábla.

Van, aki már ki is szabadult

Az ügyben korábban egy vádlott nyolcéves szabadságvesztést kapott, amit már letöltött, egy vádlottat pedig felmentettek. A másfél évtizeddel ezelőtti bűncselekmény-sorozat ügyében az eredeti eljárásban 2014-ben az elsőfokú bíróság három vádlottat ítélt nem jogerősen életfogytiglanra, egyet közülük tényleges életfogytiglanra.

Jogerős ítélet

Azt a döntést azonban 2015-ben a tábla megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte, és új eljárásra utasított. Ez a megismételt eljárás zárult le a tábla jogerős ítéletével.  A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI – BPK montázs