Megütközéssel, de nem meglepve értesült az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért a szentgotthárdi pszichiátriai otthonban tapasztalt állapotok miatt.

Poloskainvázió

A pszichiátriai gondozottak jogvédelmére is szakosodott civil szervezet már számos visszásságra hívta fel a figyelmet az otthon működésével kapcsolatosan, amelyről több ombudsmani jelentés is készült az elmúlt évtizedekben. Ahogy írtunk róla, a sajtó hívta fel a figyelmet a Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthonában tapasztalt áldatlan közegészségügyi állapotokra, az otthon lakóit ellepő ágyi poloskák tömegére. Pedig nem ez az első eset, hogy az otthon a média célkeresztjébe kerül.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rabruhát viseltek

2015. június elején, az Alapjogi Biztos jelentésére hivatkozva a Medical Online számolt be arról, hogy túlzsúfoltság és hiányos ellátottság jellemzi az intézményt, ahol a bentlakóknak a fogvatartottakhoz hasonlóan „rabruhát” kellett viselniük, hogy megakadályozzák az otthon elhagyását.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Voltak korábban is bajok

Az alapítvány szerint érdekes, hogy a mostani jelentések közel 200 fővel kevesebb bentlakóról szólnak. Az Ombudsman azonban már 2010. áprilisában és 2013. júliusában is felhívta az intézményt az alapjogi visszásságok orvoslására.

Testüket árulták

Az utóbbi jelentésből arra is lehetett következtetni, hogy a betegeknek kiadott költőpénz csekély összege miatt voltak, akik a „testüket bocsátották áruba”, és ezt a vezetőség „elnézte”. Az alapítvány közel 20 évvel ezelőtt már továbbított panaszokat az Otthonnal kapcsolatban, de volt, hogy szexuális zaklatás miatt tettek bejelentést.

Tömeges felmondások

Ahogy írtunk róla, több ápoló is felmondott rövid időn belül a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthonában, s hamarosan újabb dolgozók hagyhatják ott az intézményt az áldatlan állapotok miatt – olvasható az Index cikkében.

A többi ugyanez a szint

Pár nappal ezelőtt az Átlátszó tett közzé egy olyan felvételt, amelyen az látható, hogy ágyi poloskák hada lep el mentálisan sérült beteget a Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye épületében. „Ez csak egy ágy, a többi az ugyanez a szint” – mondta el a portál egyik forrása.

Elképesztő látvány

Évek óta tart, még sem segít senki

A később a portálhoz is eljutott több felvétel, amelyek szintén alátámasztják a helyzet súlyosságát. Több jelenlegi és korábbi munkatárssal is sikerült beszélniük, akik arról számoltak be, hogy évek óta komoly gondot jelent a poloskainvázió.

Nem informált hozzátartozók

Ám a pokoli helyzetről csupán kevesen tudtak, mivel a betegek hozzátartozói nem mehettek be az ágyakhoz, csak a nyilvános fogadószobákban találkozhattak szeretteikkel. Így nem is tudtak arról, hogy a kórtermekben micsoda körülmények uralkodnak.

Könnyen terjednek

Noha az elmúlt alkalommal végeztek ugyan rovarirtást, de ez minden esetben csak tüneti kezelésnek bizonyult, ugyanis az intézmény mindhárom épületében teljesen elszaporodtak a vérszívók. Az ápoltak ugyanis az intézményen belül szabadon mozoghatnak, így a ruhájukról könnyen átmásznak a rovarok.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: az intézmény bejárata – Forrás: Google Street View