Folytatódott a Hableány-katasztrófa koreai áldozatait érintő kártérítési per: a rokonok sérelemdíj megfizetése miatt perlik a balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó tulajdonosait.

Újabb bizonyíték

A Blikk a Viking River Cruises vállalat jogászaitól úgy értesült: új, az eljárás végkimenetelét befolyásoló bizonyítékot nyújtottak be. Szerintük közvetlenül a baleset előtt a Hableány kormánya beleakadt egy kötélbe, amitől a kishajó irányíthatatlanul vágott a Viking Sigyn elé. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Módosul a felelősség

Egy videófelvétel is a kezükben van, ahogyan a Hableány matróza a kötelet próbálja kirángatni a balesetet megelőző másodpercekben. Ha a felvétel hiteles, az azt jelenti, hogy a tragédiáért nemcsak a Viking, illetve annak kapitánya a felelős.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Újabb perek

A balesetről egyébként angol szakértőket is megkérdeztek, ahol létezik külön hajóbíróság is a vízibalesetek tárgyalására. Itt vették észre: nem kizárt, hogy a Hableány kapitánya is hibázott, egy hajócsavarra tekeredett kötél miatt fordulhatott a Viking elé a kishajó. Ha ez beigazolódik, az a büntetőpertől független kártérítési igényekre is hatással lehet.

Nem egyeznek peren kívül

A Blikk információi szerint a koreai családok nem fogadták el a peren kívüli megegyezésként felajánlott 10 millió forint körüli sérelemdíjat, van, aki nyolcszoros kártérítést akar. Az ügyben indított büntetőeljárás viszont még nincs lezárva.

Rémálom az egész

Rémálom lett az életem a lányom nélkül – sírta el magát az élő, Skype-bírósági meghallgatáson Uzsoki Ágnes bíró előtt az a koreai asszony, aki egyik lányát és vejét vesztette el a Hableány katasztrófája során. A Koreai Jipyoung ügyvédi irodából a 75 éves Ling Yan Hyu jelentkezett be, az idős nő ma sem tudta túltenni magát a tragédián. Egy unokája maradt árván. Korábban egyedül élt, most már az unokája figyel rá.

Nem fizet a biztosító sem

Amikor a tragédiáról beszélek, még ma is összeszorul a szívem, kicsordul a könnyem – mondta a nő a magyar bíróságon közvetített videóadás során. A tragédiáért még egy fillér kártérítést sem kapott, a biztosító sem fizetett. Az élete nehezebb lett, hiszen a lánya a családjával közel lakott hozzá, a lánya szervezte így, hogy vigyázni, gondoskodni tudjanak róla.

Ráment az egészségére

Érzelmi, anyagi és fizikai szempontból is rosszabb a helyzete, a tragédiát szívére vette, szó szerint, kórházba is került a kardiológiai panaszok miatt. Már jobb a helyzet, mint a katasztrófát követő években, de ahogy előjönnek az emlékek, rögtön rosszabbul lesz. Hosszan beszélt a gyászáról, a baleset óta kerüli az embereket, depressziós lett a vesztesége óta.

Áthajtott a sétahajó felett

Az ukrán kapitányt 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával vádolják, az ügyészség pedig azt kérte, tiltsák el a vezetéstől és ítéljék felfüggesztett fogházbüntetésre.

Sikoltoztak a turisták

A BudaPestkörnyéke.hu 2021 tavaszán írt arról, hogy az ügy egyik tárgyalásán bemutatták a 2019. május 29-én készült videókat, ezeket turisták készítették a Viking fedélzetén. A sötét képeken épp csak ki lehet venni, ahogy a Hableány orra befordul a hatalmas szállodahajó elé, és máris elkezdődik a horrorfilmbe illő sikoltozás: az utasok angolul kiabálják mindenfelől, „Istenem, itt egy hajó, jaj, istenem, egy hajó!”.

29-en haltak meg

A tragédiát azonban már semmi nem akadályozhatta meg, a Hableány hét másodperc alatt hullámsírba vitte az utasait: 27 koreai turistát, és a két fős magyar személyzetet. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Hableány tragédiája