Biztosan te magad is emlékszel arra az euforikus érzésre, ami akkor járt át, amikor rányomtál a “küldés” gombra, és ezzel életedben először megpályáztál egy munkát. Akkor azt hitted, hogy túl vagy a nehezén, és gyanútlan vidámsággal és könnyedséggel mentél bele a világba. 

Aztán két nap után rájöttél, hogy hát most érkezett el a legrosszabb rész, ahol már nem tehetsz mást, mint vársz. Vársz arra, hogy érkezzen egy e-mail, felvillanjon a telefonod kijelzője.

Ám sajnos nem minden esetben végződik az álláskeresés happy enddel. Hogy ez ne maradjon benned tüskeként, olvasd el mai írásunkat, amely némileg magyarázatot ad erre a jelenségre!

Nézd a HR-es szemével a folyamatot!

Ahhoz, hogy valóban a legjobbat tudja nyújtani mind az egyetemistáknak, mind pedig a pályakezdőknek, a Zyntern.com álláshirdetések révén számos HR-essel tartja a kapcsolatot. Sőt, felméréseket készít, workshopokat tart a cégekkel karöltve, hogy minél hatékonyabban találhassák meg a frissdiplomásokat és a gyakornokokat. Ezért aztán nem túlzás azt állítani, hogy ha valaki, akkor ők belátnak a kulisszák mögé.

És hogy miért is fontos ez? Mert ha munkáltatói oldalról nézed meg, hogy miért is nem érkezik válasz, akkor máris könnyebb lesz a helyzeted. Hiszen ki az, aki első körben a hallgatást ne úgy értelmezné, hogy nem felelt meg a munkakör betöltéséhez? Ezzel szemben rengeteg ok van, ami miatt nem érkezik semmilyen visszajelzés. Most ezek közül nézünk meg néhányat.

Miért nem kapsz visszajelzést?

Kicsit olyan ez, mint amikor az első szerelmed hívását várod, és már mindenféle tévképzet gyötör.

Mert könnyen lehet, hogy azért nem kaptál választ, mert még nem zárult le a keresés. Lehet, hogy gyors voltál, és az elsők között küldted, de majd csak egy hónap múlva zárják le a jelentkezést. 

Persze az is lehet, hogy a HR-es szerint jó voltál, de a következő körre a szakmai elbíráló már kiejtett, sőt az a bagatell helyzet is előállhat, hogy elvesztették a kontaktodat! Sőt ritkán, de az is megeshet, hogy mégsem akarnak új embert felvenni, ami a mai nehéz gazdasági helyzetben nem is olyan meglepő húzás. 

Mégis talán a leggyakoribb ok a kapacitás hiánya, mely sajnos nem róható fel egyetlen HR-esnek sem. Egy idealizált világban akár részletes visszajelzést is lehetne küldeni, de azzal csak további munkát generálna magának.

Nem jó szokás, de meg kell tanulni élni vele!

Biztosak vagyunk abban, hogy számodra is teljesen logikusak és érthetőek a fent említett okok, ez azonban közel sem jelenti azt, hogy helyeselned kell ezt a szokást. Igen, valóban nagyon kártékony tud lenni, kiváltképp akkor, amikor a fiatalok reményekkel telve, gyakran kevés önbizalommal vágnak bele az álláskeresésbe. Ha pedig már az első próbálkozások ilyen kurtán-furcsán végződnek, nem csoda, hogy elvész a lendület.

Ezért a Zyntern.com csapata mindenképpen azt tanácsolja, hogy kezeld a vissza nem jelzést szükséges rosszként, amire azonban nincs ráhatásod, éppen ezért tedd el egy mély fiókba, és meríts erőt inkább azokból, akik viszont visszajeleznek!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.