Fiatalok rongáltak megy templomot Baranya megyében, Lothárdon. A pécsi rendőrök hat fiatalkorút gyanúsítanak a bűncselekmény elkövetésével.

Betörték az ablakot

Bejelentés érkezett 2021. június 5-én 7 óra 45 perckor a rendőrség ügyeletére arról, hogy a lothárdi templomba betörtek. A helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy előző éjjel a templomba bementek, majd ott több ablakot betörtek, egy feszületet összetörtek, két Szűz Mária szobrot megrongáltak, valamint a vallási tisztelet során használt ruhákat szétdobálták. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

További rongálások

A településen egy kerítést, valamint egy személygépkocsi tükrét is megrongálták. A rendőrök adatgyűjtést végeztek, majd elfogták a feltételezett elkövetőket, akik tettükkel több mint egymillió forint kárt okoztak. A hat, 15 és 17 év közötti fiatalt előállították, majd kihallgatták őket gyanúsítottként, áll a police.hu közleményében.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Garázdaság miatt nyomoz a rendőrség

Ellenük többrendbeli rongálás, valamint csoportosan elkövetett garázdaság miatt nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság.

Tavasszal Gödöllőn történt hasonló vandalizmus

Mint ahogyan arról a Kékvillogó is beszámolt tavasszal megmagyarázhatatlan okokból egy vandál súlyos károkat okozott egy Pest megyei templomban, Gödöllőn.

Templomban zúzott

Hatalmas pusztítást vitt végbe egy fiatal vandál, aki miután betörte a bejárati ajtót, felgyújtotta a padokat, majd értékes kegytárgyakat festékezett össze. Ezzel több mint 2 milliós kárt okozott a templomnak, a rongálót pedig azóta is körözik – írta meg akkor a Blikk.

Felvétel készült róla

Az elkövetőről kamerafelvételek készültek, amelyeken tisztán kivehető, hogy egy fiatal mászott át a kerítésen, majd egy fejszével próbálta meg betörni a templom bejárati ajtaját. Mivel többszöri próbálkozásra sem sikerült betörnie az ajtót, nekifutásból rontott neki, és csak ekkor jutott be. 

Két táska volt nála

A felvételeken az is látszott, hogy az illető elővett az egyik táskából egy gyúlékony anyagot tartalmazó flakont, amivel szétlocsolta a padokat, majd meggyújtotta azokat. Ezen kívül még egy másik üvegből is locsolt, valamilyen égésgyorsítóval növelte meg a lángokat.

Kapcsolódó:

Semmi tisztelet nem volt benne

Ezek után odalépett az oltár előtti asztalon lévő Jézus-ikonhoz is, majd felrúgta azt. Ezután egy festékes dobozból a díszes, képekkel teli falra is locsolt – mondta a lapnak Sivadó János, a Szent Kereszt-templom lelkésze.

Hívták a rendőröket

Az esetet követően a templom melletti emeletes házból hívták ki a rendőrséget, a lelkészt pedig egy közelben élő hívő hívta fel telefonon. Mire odaért, már lángoltak a padok, és mindent füst borított. Egyébként a betöréskor megszólalt a riasztó is, azonban mire a rendőrök kiértek, a rongáló elfutott a helyszínről.

Keresztényellenes akció

Az elkövetőt valószínűleg a szirénák zavarhatták meg, de még így is volt annyi ideje, hogy elfusson.  “Így is hidegvérrel, céltudatosan vitte végig a tervét. Láthatóan dühös volt, biztosan keresztényellenes akció történt” – mondta a lelkész.

Nem volt előzménye

Sivadó arról is beszélt, hogy semmiféle előzménye vagy személyes indíttatása nem volt az ügynek, a lelkésznek nincsenek haragosai, és egy fenyegető levelet sem kaptak. “Az elkövető kereszténygyűlölő lehetett” – fogalmazott. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lothárdi templom – Forrás: Google Maps