A tetőfedő anyagok közt is népszerűnek számító bitumenes zsindely rengeteg nagyszerű tulajdonsággal rendelkezik. A szakemberek különösen kedvelik azért, mert igen könnyű a velük való munka. Lássuk, mit érdemes tudni erről a hasznos anyagról!

Ezért kedvelik annyira a bitumenes zsindelyt

A bitumenes zsindelyt főleg olyankor alkalmazzák, amikor elsődleges szempont, hogy könnyű anyagot használjanak, mert a tetőszerkezet alacsony súlybírású. Annak ellenére, hogy egy kis súlyú anyagról van szó, ellenállóképessége igencsak bámulatra méltó.

A nap által kibocsátott káros UV-sugárzásnak, és a nedvességnek is jól ellenáll, amely nagyon fontos kritérium minden építőipari anyagnál, különösen a tetőszerkezet esetében. Jól bírja az extrém időjárási körülményeket is, nem okoz gondot neki heves esőzés, szél, tartós meleg, de még a tűz sem fog ki rajta. Emellett a más tetőfedő anyagok közül leginkább az emeli ki, hogy még hangszigetelő képességével is felülmúlja a azokat.

A bitumen felhelyezése is szerencsés, kis súlya és hajlékonysága miatt ívelt tetőknél sem okoz gondot a beépítése, formára igazítása. A hatékony végeredmény érdekében azonban gondoskodni kell arról, hogy a felület minél simább legyen. 

Máskülönben egyenetlen súlyeloszlást tapasztalhatunk, amely az anyag elengedését eredményezheti. Utólag biztonsági szögeléssel javíthatunk a problémán, de tartósan valóban csak a hibátlan felület biztosítása segíthet.

Szerezd be a tetőfedéshez szükséges minőségi bitumenes zsindelyt a Káplár fatelep honlapjáról!

Extrém erős ragasztás

A bitumenes zsindelyek öntapadós hátoldallal vannak ellátva. A ragasztóanyag pedig olyan magas hatékonysággal képes a tapadásra, hogy a zsindelyek palatetők átfedéséhez, de akár vízszintes felületek fedéséhez is kiválóan alkalmasak. Mivel ez az anyag tűzálló, ezért tűzfalként is tekinthetünk a felületre.

Ha az illeszkedő lemezek 15°-nál magasabb dőlésszöggel rendelkeznek, a végeredmény teljesen problémamentes lesz. Amennyiben azonban alacsonyabb mértékkel állunk szemben, előfordulhat beázás és egyéb kellemetlenség. Ilyen esetben érdemes más anyagokat használni és más módszerekhez folyamodni.

Mi minden kell a felhelyezéshez?

Bár a bitumenes zsindely szinte bármilyen felületen megállja a helyét, szükséges alátétlemezt és fogadószerkezetet is beszerezni a felhelyezéshez. Emellett ne feledkezzünk meg a zsindelyszegekről sem! Ezek a tételek talán első ránézésre nagy költségnek tűnhetnek, de valójában nem kell megijedni tőle.

Mivel a bitumen használata során minimális anyagveszteséggel számolhatunk, a könnyű megmunkálhatóság miatt pedig gyorsan dolgozhatunk, összességében gazdaságosabb megoldást nyújt más anyagoknál.

Látogass el a Káplár fatelep weboldalára, és szerezd be a szükséges alapanyagokat és kiegészítőket tetőfedő munkálataidhoz!

Ez a cikk támogatott tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent a Magyarország TOP10 legolvasottabb hírportálja között szereplő Kékvillogó.hu oldalon, akkor kattintson ide!