A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 53 éves férfi ellen, aki több mint két évig élt együtt elhunyt édesapja holttestével és vette fel az elhunyt nyugdíját.

Apja nyugdíja volt az egyetlen bevétel

A vádirati tényállás szerint az 53 éves vádlott Mosonmagyaróváron, egy családi házban élt együtt beteg édesapjával. A vádlott édesanyja és testvére már korábban elhunyt, így a házban ketten laktak. A férfi munkanélküli volt, jövedelemmel nem rendelkezett, egyetlen bevételük az idős édesapa nyugdíja volt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

2019-ben meghalt

Az apa 83 éves korában, feltehetően 2019 decemberében elhunyt. Mikor a vádlott ezt észlelte, az elhunytat levetkőztette, ágyba fektette, majd betakarta, ezt követően azonban a hatóságokat nem értesítette a halálesetről. 

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Továbbra is felvette a pénzt

Ezután a férfi 2020 januárja és 2022 februárja között minden hónapban jogosulatlanul felvette édesapja nyugdíját, a két év alatt közel 5 millió forintot.

Keresték a rendőrök

A férfit – más ügy miatt – 2022 februárjában keresték fel a rendőrök, ekkor egyből jelezte, hogy az édesapja meghalt. Az eljárás során a felvett nyugdíjból a nyomozók 1,7 millió forintot megtaláltak és lefoglaltak a vádlottól.

Vádat emeltek

A férfi ellen minősített költségvetési csalás miatt emelt vádat az ügyészség, és próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint indítványozta, hogy a lefoglalt 1,7 millió forintot a Magyar Államkincstárnak adja ki, és ezen túlmenően a fennmaradó több mint 3,2 millió forint erejéig rendeljen el vagyonelkobzást a bíróság. Az ügyben az érdemi döntést várhatóan a Győri Járásbíróság fogja meghozni.

Tudja, hogy butaságot csinált

A férfi a Blikknek elmondta, tudja, hogy óriási butaságot csinált, de ezt már nem lehet visszafordítani. „Rövid időn belül elment mellőlem mindenki, nem él az anyám, eltemettem a testvéremet is. A beteg apámat ápoltam, de amikor egy reggelen ő sem kelt fel, összezavarodtam. Betakartam, rázártam a szobáját, tanakodtam, hogy mit tegyek. Teltek a napok, jött a nyugdíj, felvettem. Aztán megint. Közben meg a halott apámmal éltem egy fedél alatt. Azt hiszik, könnyű volt? Összetört a lelkem, nem tudtam aludni. Amikor egy régi ügyem miatt idén februárban megjelentek nálam a rendőrök, és be kellett engednem őket, legördült a kő a szívemről, magam mondtam el nekik, van egy kis baj: itt fekszik a halott apám, lassan két éve” – mondta a portálnak Gábor, aki arról is beszélt, utólag már belátja, hatalmas bajt csinált magának.

Eltemetni sem tudta

Mint mondja, a felvett pénzből legalább a korábban felhalmozott adósságokat kifizethette volna, de ezt sem tette meg, a megspórolt pénzt pedig – jogosan – elvették tőle, így már az édesapját sem tudta eltemetni, az önkormányzat fizette a szertartást. „Halottak napján kimegyek apámhoz, én tudom, hogy megbocsát, mert bármilyen szörnyű is, amit tettem, nem tudtam mást kitalálni, mert nem volt pénzem. Most meg már semmim sincs. És senkim sincs.” – mondta.

Ledolgozná a büntetést

Gábor azt is elmondta, nem szeretne börtönbe menni, ha lehetőséget kapna rá ledolgozná a büntetést és részletfizetést kér. A férfi most munkát keres, addig pedig abból él, hogy elad mindent, amit csak tud.

Ezt mondják a szomszédok

A szomszédok szerint egyébként dolgos ember volt, de megviselte, hogy mindenki meghalt körülötte, az apja volt az utolsó. Az egyik helybéli egyébként a lapnak a szörnyű eset kapcsán elmondta, tudták, hogy Gábor édesapja beteg, de Gábor mindig azt mondta, hogy csak nincs jól.

Nem is sejtették

„Azt láttuk, hogy a házat elhanyagolták, hogy Gyuri bácsi ablakát benőtte a borostyán, hogy felverte a gaz a telket. De azt még a rémálmaiban sem gondoltam volna, hogy az öreg már nem él. Nem haragszunk Gáborra, nem vetjük meg őt, de már nem tudunk úgy ránézni, mint eddig” – mondta a helybéli asszony. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: