A brutálisan bántalmazott idős nő nem tudta megmondani támadója nevét, mielőtt belehalt volna sérüléseibe. Halálával azonban bitófára juttatta Ferencet is.

Az italhoz? Ahhoz bizony pénz kell

„Naponta megiszom én a magamét, kérem. Ahhoz meg pénz kell, ez az igazság. Azon a vasárnapon határoztam el, hogy mindenáron pénzt szerzek. Eszembe jutott a néni. Visszaadni úgysem tudtam volna, ha kapok is tőle kölcsön. Elhatároztam hát, hogy elnémítom” – vallotta őszintén az a férfi, aki egy ácsszöggel ölte meg idős áldozatát, egy 77 éves özvegyasszonyt a Bács-Kiskun megyei Apostagon. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Rengeteg pénz

A 47 éves, családos, büntetett előéletű Trencsényi Ferenc tette azért is teljesen érthetetlen, mert a férfinek nem voltak anyagi gondjai, meg tudtak élni a családdal. Valóban csakis azért gyilkolt, hogy tudjon miből inni. Huszonnégyezer forintot rabolt áldozatától, ami 1969-ben rengeteg pénz volt. Ebben az évben, január 12-ről 13-ra virradóra történt ugyanis a bűncselekmény.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szöget vert a tarkójába

A bűntényt január 13-án délelőtt fedezte fel az áldozat sógornője, aki véletlen járt arra. Az idős asszonyt szörnyű állapotban találta, de még élt. A rokon rögtön hívta a mentőket és a rendőrséget is. A szemlebizottság megállapította, hogy P. Györgynét váratlanul, az ágy szélén ülve baltacsapások érték. A tettes ezután szeget ütött a tarkójába, majd a baltát az ajtófélfának támasztotta és eltávozott.

Nem jutott eszébe a tettes neve

A baltacsapások és a fejébe vert szög sem végzett az idős asszonnyal, hiszen amikor rátaláltak, még eszméleténél volt. Kérdezték is, ki tette ezt vele, de ő csak annyit mondott: „részeg volt”, meg hogy: „majd eszembe jut a neve”. Mivel a lakás nem volt felforgatva, akkor még úgy tűnt, a a tettes semmit sem vitt el. A fiókban ott maradt két takarékkönyv, jelentős betéttel.

Minden út a kocsmába vezet

Mivel P. Györgyné sok közeli hozzátartozójának adott kölcsön, először abban a körben keresték a lehetséges tettest, de mint kiderült, egészen máshol kellett utána kutatni. Ez a hely a kocsma volt, ahol leellenőrizték, hogy a bűncselekmény estéjén ki tartózkodott ott, mikor távozott, hová ment és mikor ért haza.

Annyira meglepődött, hogy bevallotta

Így került a nyomozók látókörébe Trencsényi Ferenc is, akinek nem volt alibije, azrán ráadásul vérfoltokat találtak a ruháján. Amikor aztán a tudtára adták, hogy P. Györgyné életben maradt, beismerte, hogy ő a támadó. Kiderült, hogy a rabolt pénzt hazavitte, majd átöltözött és az éjjel két órakor induló vonaton budapesti munkahelyére utazott.

Házra volt félretéve a pénz

Mint kiderült, azért nem volt felforgatva a lakás, mert a fenyegetés hatására az özvegyasszony önként adta át a huszonnégyezer forintot. A pénzt saját lányától kapta előző nap, aki házvásárlás céljából akarta betetetni anyjával a takarékba az összeget. P. Györgyné hiába kérlelte támadóját, hogy menjen már, hiszen odaadta neki mindenét, a férfi nem akart szemtanút.

Egy évig gondtalanul akart vedelni

Négy nap alatt négyszáz forintot költött el italra a rabolt pénzből. Úgy gondolta, ha beosztja, egy évig nincsen gondja a piálásra. Mivel P. Györgyné végül belehalt sérüléseibe, Trencsényi Ferencnek gyilkosságért kellett felelnie. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Meghalt a sértett, így meghalt a tettes is

A vádlottat különös kegyetlenséggel, előre megfontolt szándékkal, aljas indokból elkövetett gyilkosság bűntette miatt halára ítélte a bíróság. Kegyelmet nem kapott, ezért 1969. szeptember 5-én kivégezték Kecskeméten. Kérek még ilyen újranyitott aktát! Kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu