Terhességi depresszióban szenvedhetett az a 28 éves nő, aki a fürdőkádba fojtotta hétfőn két hónapos kisfiát. Evelin gyógyszerészként dolgozott, férje pedig kamionos. A szomszédok szerint mintacsaládként éltek, alig várták, hogy megszülessen gyermekünk.

Megfojtotta gyermekét

Amint arról korábban beszámoltunk, megölte 2 hónapos gyermekét egy 28 éves nő. Az édesanya a fürdőkádban végzett gyermekével, a tragédiát a nagyszülők fedezték fel, miután látogatóba mentek unokájukhoz. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Gyógyszerészként dolgozott

A házaspár Komló egyik legszebb részén élt. Sz. Evelin gyógyszerészként dolgozott, mielőtt megszületett kisfia, Nimród. A környék lakói szerint egy nagyon szimpatikus házaspárról van szó, akik már alig várták, hogy megszülessen gyermekünk.

Az apa kamionosként dolgozik

„Párja, Szabolcs kamionosként dolgozik, de szerencsére csak belföldön, így sokat tudott itthon lenni a családdal. Anyagi gondjaik nem voltak, nemrégiben kezdtek bele a házuk felújításába” – mondta a Blikknek az egyik szomszéd.

A férj dolgozni ment

A Blikk információi szerint a tragédia délelőttjén a férj még otthon volt, majd mennie kellett dolgozni. Ezután történt a tragédia.  „Egyszer csak rendőrök lepték el az utcát, hatalmas volt a felfordulás. Ezután tudtuk meg, hogy Nimródka már nem él” – mondta a szomszéd.

Zokogtak a családtagok

A környék lakói szerint szívszorító volt hallgatni, ahogyan a nagyszülők és a munkából hazatérő apa a kertben zokogott. „Jöttek az ő rokonai is, összekapaszkodva siratták a gyönyörű kisfiút. Képtelen vagyok felfogni, hogy előző nap még láttam Evelint, ahogy mosolyogva sétál a babakocsiban lévő Nimróddal, most meg már nem él a kisfiú”.

Terhességi depresszió

Nem kizárt, hogy Evelint szülés utáni depresszió gyötörte. A betegség hátterében különböző tényezők állnak, melyek hatással vannak a kismama érzelmi állapotára. A terhességi depresszió kialakulásához olyan környezeti tényezők járulnak hozzájuk, mint a munkahelyi vagy párkapcsolati problémák, anyagi gondok, nem várt terhesség, családi támogatás hiánya, elszigeteltség, állandó stressz, akkor növekszik a depresszió kialakulásának esélye.

Nem szabad egyedül hagyni

A szakirodalom szerint súlyos depresszió esetén, amikor agresszív késztetések jelenhetnek meg mind a babával szemben, mind az anyánál önmagával szemben, soha ne hagyjuk magára a kismamát. A magány csak fokozhatja a depresszív állapotot és a bizonytalanságot. Ezekben az esetekben pszichiáter bevonása is szükséges. Fontos, hogy semmiképpen ne keltsünk bűntudatot az anyában, mert sokat árthat.

Örökölhető a depresszió

A szülés utáni depresszió kialakulása mögött számos kockázati tényező áll. Az egyik a genetikai érintettség. Ha valakinek vérszerinti rokonai közt előfordult már depressziós megbetegedés, bipolaritás vagy jelentősebb szorongásos zavar, esetleg szülés utáni depresszió, akkor nagyobb eséllyel fog nála kialakulni a betegség. Emellett azok az édesanyák, akiknek korábban már voltak hangulati zavaraik, depressziós epizódjaik szintén veszélyeztetettebbek a postpartum depresszió szempontjából is.

Ennyien szenvednek a betegésgben

A különböző hangulati zavarok, illetve a depresszió előfordulási aránya a terhes nők körében 10-15% körül mozog, míg a gyermeküket éppen megszült nők mintegy 10%-a szenved a szülés utáni (postpartum) depresszióban.

Hatékonyan lehet kezelni

A szülés utáni depresszió egy olyan betegség, amelyet a pszichológia tanácsadói, terápiás és stresszcsökkentő eszközeivel az esetek nagyrészében hatékonyan lehet kezelni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép:  a komlói nő a rendőrségen – Forrás: police.hu