A Gaja-szurdok sziklafalán rekedt kiránduló testvérpárnak segítettek a katasztrófavédelem munkatársai Fejér megyében hétfő délután.

Nagy bajba kerültek

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába érkezett bejelentés 2020. december 28-án 14 óra körül, amely szerint egy kiránduló testvérpár férfi tagja a Gaja-völgyi tájcentrumban egy a hegygerincen vezető turista ösvény mellett megcsúszott és a szurdok peremében megkapaszkodott, de onnan már nem tudott az ösvényre önerőből visszamászni, írja a Police.

A katasztrófavédelem munkatársai segítettek

A bejelentést követően a helyszínre irányított rendőri egységek, a katasztrófavédelem munkatársai, valamint egy helyi hivatásos vadász egy órán belül megtalálta a bajba jutott testvérpárt, és egy kifeszített kötél segítségével segítettek nekik biztonságosan lejutni a magaslatról.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem ez az első eset, hogy túrázók szorulnak segítségre

Itt a KékVillogó portálon számoltunk be róla még októberben, hogy hordágyon hozták le a hegyről a tűzoltók a bajbajutott túrázót a Pest megyei Budaörsön.

Két turista sérült meg

Kirándulás közben két ember megsérült hétvégén Budaörsön, az Odvas-hegyen. Az egyik túrázó önerejéből nem tudott a hegyről lejutni, ezért a mentéséhez a katasztrófavédelem segítségét kérték.

Hordágyon hozták le őket

A helyi önkéntes és a törökbálinti hivatásos tűzoltók kézi erővel, hordágyon közel nyolcszáz méter át hozták le a hegyről a túrázót, majd átadták a mentőknek.

A Katasztrófavédelem munkatársai viszik le a sérült túrázót Budaörsön – Forrás: Facebook

Anyuka tévedt el két gyermekével

Szintén itt a KékVillogó portálon írtunk róla, hogy riasztás érkezett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálathoz, amely szerint egy anyuka és két kisgyermek eltévedt az erdőben Nagykovácsinál.

NE HAGYD KI! Videón a horvátországi földrengés pillanatai, Magyarországon is rezonáltak az ágyak, bútorok

Megkezdték a keresést

A kutatómentők a rendőrség koordinációja mellett, együttműködve a területet jól ismerő erdésszel és a Nagykovácsi Széchenyi Ödön Önkéntes Tűzoltó, Polgárőr Mentési és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a Pilisszentiváni Polgárörséggel kezdte meg a keresést.

Mobiltelefonon irányították a segítőket

Az eltévedt túrázók felkészültek voltak, így volt náluk feltöltött mobiltelefon, tudtak koordinátát küldeni, rendelkeztek lámpával és rengeteg gumicukorral. Útjuk során ameddig csak bírta a mobil folyamatos kapcsolatban voltak a családjukkal és így elegendő információt juttattak el ahhoz, hogy az önkéntes tűzoltókkal be tudjuk határolni a keresési területet.

Két útvonalon indultak el

Az egyik kereső csapat Nagykovácsi felől indult útnak, a másik pedig Piliscsabánál állított fel egy  irányítási pontot, ahonnan terepjáróval és quaddal indultak el a lehetséges helyszíneket átkutatni.

Az eltévedt turisták Nagykovácsinál – Forrás: Facebook/Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Egy óta múlva megtalálták a turistákat

Egy órával a keresés megkezdése után az eltévedt túrázókat az egyik egység megtalálta. Személyi sérülés nem történt és még a gyerekek is mosolyogtak a kalandon. „Legalább lesz mit mesélni a suliban” – mondta az eltévedt csapat tagja.

EZ IS ÉRDEKELHET! A halottlátó szerint négyen tüntették el a maglódi vállalkozót, Pintér Gyulát

Kiemelt kép: illusztráció