Vádat emelt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség egy budapesti orvos ellen, aki koronavírus-betegségben szenvedőknek szánt kórházi gyógyszerekkel kereskedett a világjárvány kirobbanása idején – közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön.

Fertőzötteknek szánt gyógyszerek

A Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítése alapján indult ügynek további 12 vádlottja van – írták. A vádirat szerint az orvos 2020-ban, a világjárvány következtében kihirdetett veszélyhelyzet idején az egyik budapesti kórházban dolgozott, és hozzáférése volt a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére szolgáló olyan gyógyszerekhez, amelyek kizárólag a kórházban, szoros orvosi felügyelet mellett voltak adhatók. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kereskedett velük

Az orvos 2020 novembere és 2021 februárja között egy korábbi páciensének közreműködésével több alkalommal jogellenesen értékesítette a kórházban kezelt betegeknek biztosított gyógyszereket olyan, kórházi ápoláson kívüli embereknek, akik arra nem voltak jogosultak – tették hozzá.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Soron kívül

A vádlott alkalmanként 80 ezer forintot kért, illetve kapott a gyógyszerekért, de előfordult, hogy valakit pénzért soron kívül kezelt, és így több százezer forintra tett szert. Ezáltal súlyosan megszegte az orvosi kötelezettségeit, míg a gyógyszerek eltulajdonításával csökkentette az egészségügyi intézmény készletét.

További vádlottak

Hozzátették: az ügy további két orvos vádlottja, valamint egy egészségügyi ellátást végző cég vezetője soron kívüli védőoltás felvételére jogosító, valótlan tartalmú munkáltatói igazolást állított ki, amely arról szólt, hogy az adott személy egészségügyi dolgozó.

Valótlan igazolás

Egy biológusként dolgozó vádlott pedig negatív koronavírus-teszteredményről állított ki valótlan tartalmú igazolást külföldre utazáshoz, személyes megjelenés és tesztelés nélkül.

Külön eljárás

Az ügy további vádlottjai a gyógyszerek, illetve soron kívüli ellátás érdekében vesztegető, vagy a valótlan tartalmú okiratokat felhasználó emberek. Egy nővel szemben külön eljárás folyik – jegyezték meg.

Vesztegetés

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a gyógyszerekkel kereskedő orvost kötelességszegéssel, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével, valamint folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás vétségével vádolja. Az ügy többi vádlottjával szemben vesztegetés, közokirat-hamisítás vagy hamis magánokirat felhasználása a vád – áll a közleményben. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

Vérszemet kaptak a rafinált csalók: így húztak ki közel 20 millió forintot az idős, Pest megyei bácsiból

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: M1