Egészen szürreális, ami a dunaalmási óvodában történt, néhány hét leforgása alatt rengeteg minden változott meg az intézményben, több óvónő és dajka távozott vagy kényszerült távozni, a szülők pedig értetlenül állnak a történtek előtt.

Megszólalt az egyik aggódó anyuks

Az óvodában történt eseményekről a Blikk számolt be, a lapnak Orosz Gabriella, az intézménybe járó ötéves Bence édesanyja mesélt, aki elmondta, hogy gyermeke minden reggel vidáman indult az oviba. Rajongásig szerette az ott dolgozókat, az anyuka elmondása szerint pedig szívvel-lélekkel vigyáztak ott a gyerekekre és tanították őket. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Minden teljesen megváltozott

Szeptember elsején azonban minden fenekestül felfordult s olyan változások léptek életbe, amit sem a szülők, sem pedig a pedagógusok nem toleráltak tovább, írja a lap.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Az új intézményvezető

Az aggódó anyuka a portálnak azt mondta, hogy augusztusban találkoztak először az új intézményvezetővel és már akkor nem értettek egyet több, általa bevezetett változtatással, például a csoportok átszervezésével, ezért egy petíciót is készítettek.

Kirúgott óvónő

„Sajnos süket fülekre találtunk. Szeptemberben aztán hideg zuhanyként ért minket, hogy az egyik óvodapedagógust elbocsátották, majd őt követte a többi dolgozó” – mondta az anyuka.

Gyermekbántalmazással hozták hírbe

A kirúgott pedagógust később kiderült, hogy a vezetőség gyermekbántalmazással hozta hírbe, a szülők azonban ezen hír hallatán egy emberként háborodtak fel, Gabriella elmondása szerint a fia egyik legkedvesebb óvónőjéről van szó.

Többen felmondtak a történtek után

A történtek hatására ezt követően három további óvodapedagógus és három dajka mondott fel, ugyanis ők mind kiállnak elbocsátott kollégájuk mellett.

20 gyerek is távozott

Volt, aki már 18 éves dolgozott az intézményben, a nevelőtestületben egyébként csak az intézményvezető, és annak helyettese maradt, az oviból legalább 20 gyerek is távozott.

Mi lesz most a gyerekekkel?

Gabrielláék azonban maradtak, mert nem tudták máshova vinni a gyermeküket, ugyanis másutt nem volt hely, az anyuka azonban aggódik, hogy mi lesz így a többiekkel és azt a kérdést is feltette, hogy ki fog mos vigyázni a gyermekére.

Megszólalt a kirúgott óvónő

A lapnak sikerült elérnie a kirúgott pedagógust is, aki kategorikusan elutasítja a gyermekbántalmazás vádját, mint mondta: „Harmincöt éve vagyok óvónő, a dunaalmási óvodában három évet dolgoztam. Én voltam a gyermekvédelmi felelős. A gyermekbántalmazás a legsúlyosabb dolog, amivel egy óvónőt megvádolhatnak, hírbe hozhatnak. Értetlenül állok a történtek előtt. A kirúgásom napján annyit mondott a vezető, hogy jegyzőkönyvbe vette, melyek azok a dolgok, amik nem tetszettek neki velem kapcsolatban. A jegyzőkönyvet nem kaptam meg, egy e-mailben azt viszont igen, hogy a gyermekbántalmazás is szerepel a kirúgásom okai között.”

Az egyik felmondott pedagógus ezt mondta

A felmondott pedagógusok közül pedig megszólalt a lapnak Bartók Anikó is, aki kilenc éve dolgozott az intézményben, de pénteken volt az utolsó napja. „A felmondásom oka elsősorban nem szakmai. A vezető augusztus 26-án engem kért meg arra, hogy tájékoztassam a szülőket a nevelőtestület tagjairól, akikkel elkezdjük a munkát szeptembertől. Ennek eleget is tettem. Aztán a következő héten váratlanul kirúgták a kollégámat. Először azt mondták, azért, mert nem lehet vele együtt dolgozni, majd később gyermekbántalmazásra hivatkoztak. Nem hittem a fülemnek, itt döntöttem el, hogy felállok” – mondta a pedagógus, aki azt is kiemelte, hogy amennyiben gyermekbántalmazás történik, akkor azonnal jegyzőkönyvet kell felvenni, ezután elsők között a szülőket kell értesíteni, majd a családsegítőt, az intézmény fenntartóját és az illetékes hatóságokat.

A rendőrséghez nem érkezett bejelentés

A rendőrséghez azonban sem az intézmény vezetője, sem a fenntartó részéről nem érkezett bejelentés, ezt a rendőrség meg is erősítette a Blikk érdeklődésére. A lap kereste az intézmény fenntartóját, de nem kaptak választ. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Dunaalmás óvoda – Forrás: Google Maps