Egy mozdony és egy tehervonat egyik kocsija is gyulladt szombaton a nagy kánikulában. A MÁV pénteken arra kért mindenkit, hogy csak az utazzon vonattal, akinek halaszthatatlan dolga van.

Kigyulladt a mozdony

Szombat délután a Nyíregyházáról 14:34-kor Debrecen-Szolnok-Budapest felé továbbinduló Tokaj IC (IC 564) mozdonya Karcag állomáson kigyulladt. A vonatról az utasokat leszállították, nem sérült meg senki. Az utasok Karcagtól a Latorca IC-vel (IC 33) utazhatnak Budapest felé. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A belső térben volt tűz

„Tűz ütött ki Karcag vasútállomásán álló vonat mozdonyának belső terében. Az utasok leszálltak, értük mentesítő járatot küld a MÁV. A helyszínre a karcagi és a berettyóújfalui hivatásos, és a kunhegyesi önkormányzati tűzoltókat riasztották. A tűzoltók az áramtalanítást követően megkezdték a tűz oltását” – írta a katasztrófavedelem.hu

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megnő a menetidő

A tűzoltás idejére Karcag állomáson a felsővezeték-hálózat feszültségmentesítése miatt csak egy vágányon közlekedhetnek a vonatok, a forgalom jelentősen lelassul, a záhonyi fővonalon 20-40 perccel megnő a menetidő.

Kigyulladt egy tehervonat kocsija

Szolnok állomáson egy tehervonat egyik kocsija gyulladt ki, ezért ott is kevesebb vágányon zajlik a forgalom a tűzoltás ideje alatt.

Avartűz miatt leállították a forgalmat

Szombat délután avartűz miatt a katasztrófavédelem leállíttatta a forgalmat Mezőtúr és Gyoma, valamint Mezőberény és Csárdaszállás között, ezért a Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza fővonalon jelentősen hosszabb eljutási időre, nagyobb késésekre kell számítani.

Sebességkorlátozást vezettek be

A magas sínhőmérséklet miatt szombaton a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely, a Miskolc-Hidasnémeti és a Füzesabony-Eger vonalon vezettek be sebességkorlátozásokat, ezért 15-30 perces késésekre kell számítani az esti órákig.

A MÁV pénteki közleménye

„A következő napokban is kitart a rendkívüli hőség, országos hőségriasztás van érvényben, a Belügyminisztérium életbe léptette a vörös kódot. Egyes térségekben és vonalakon ezért akadozhat a forgalom, akár nagyobb késések is kialakulhatnak, ilyenkor a vonatok a csatlakozásokat sem tudják tartani. A vasúttársaság mindezekért arra kéri utasait, hogy a hétvégén csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, és ha mégis így tesznek, feltétlenül tájékozódjanak a fennálló forgalmi helyzetről a MÁV internetes és közösségi oldalain, a vasúttársaság ügyfélszolgálatánál, a MÁVDIREKT-nél” – írta pénteki közleményében a MÁV.

Folyamatos ellenőrzés

A MÁV szerint a szakemberek folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat. Ha 45 Celsius-fokot elérő vagy afölötti sínhőmérsékletet mérnek, a vasúttársaság fokozott pályafelügyeletet vezet be. A tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, 50 Celsius-fok feletti sínhőmérsékletnél a forgalombiztonságot veszélyeztető pályahibák alakulhatnak ki.

Ellenőrzik a hőmérsékletet

A pénteki közleményben arról is írtak, hogy amennyiben a hőmérséklet eléri azt a szintet, hogy ennek kockázata fennállhat, a vasúttársaság a biztonságos vonatközlekedés érdekében sebességkorlátozást vezet be.

A nagy meleg hatása

A felsővezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak, így növekszik a felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés vagy -sérülés kockázata. A MÁV pálya- és felsővezeték-hálózatát karbantartó szakemberei folyamatosan készen állnak arra, hogy kijavítsák a vasúti hálózatban keletkező hibákat.

Itt lehet tájékozódni

A sebességkorlátozások, helyreállítási munkák akár tartós zavarokat, jelentősebb késéseket is okozhatnak a menetrend szerinti vonatközlekedésben.  A vasúttársaság kér mindenkit, aki a hőségriasztás idejére tervezett utazását nem tudja elhalasztani, hogy indulás előtt feltétlenül tájékozódjon a MÁV weboldalán, a MÁV applikációban és a MÁVINFORM közösségi oldalán, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatnál az aktuális forgalmi helyzetről, a bevezetett korlátozásokról. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció