„Megjött az az e-mail Strasbourgból, amit már régóta várunk. Az ítélethirdetés napja: 2024. június 13, 10:00” – írta ki Facebook-oldalára a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel. Bár az ügyvédi tevékenységét március végén befejezte, ez a lépés nem érintette az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt az életvégi döntések szabadsága iránt folyamatban levő ügyét, mivel abban a képviseletét továbbra is ellátja a nevét viselő ügyvédi iroda.

Ma dönt az Alkotmánybíróság

Az alkotmányjogász arról is írt, hogy május 29-én dönt az Alkotmánybíróság népszavazási kérdésekben – az általuk az életvégi döntésről kezdeményezett referendumot a Kúria korábban elutasította, ezután nyújtottak be alkotmányjogi panaszt.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket. 

Romlik az állapota

Karsai Dániel állapota az utóbbi hónapokban rohamosan romlik. Kora tavasszal tüdőgyulladással került kórházba, testvére szerint ezután kezdett el fizikailag is leépülni. Ma már a beszéd is nehezére esik, a nap nagy részét ágyban tölti. Állandó felügyeletet és teljes ápolást igényel, megfordulni is csak segítséggel tud.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

„Csak egy átlagember”

„Sokan szokták megkérdezni, hogy én ezt, hogy bírom ilyen jól. És tényleg nem tudok mást mondani, minthogy én ezt valahogy kívülről kapom, élek a lehetőséggel, de én nem megvilágosodott Buddha vagyok, csak egy átlagember. Úgyhogy nekem ez önmagában bizonyíték magasabb erők létére” – mondta a napokban a Magyar Hangnak Karsai Dániel.

Bírósághoz fordult

A 47 éves, ALS nevű halálos betegségben szenvedő ügyvéd, alkotmányjogász tavaly szeptemberben lépett a nyilvánosság elé jelezve, hogy szeretné elérni, hogy legális lehessen az aktív eutanázia lehetősége Magyarországon. Ekkor fordult a strasbourgi székhelyű bírósághoz, miután bő egy évvel korábban, 2022 augusztusában ALS betegséggel diagnosztizálták.

Karsai Dániel a Vasas meccsen

Forrás: Facebook/Vasas

Gyógyíthatatlan betegség

Az orvostudomány számára ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, mely teljes lebénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végigélni” – írta a perindítást bejelentő posztjában.

Sorstársai is csatlakoztak hozzá

Az azóta eltelt több mint hét hónapban több sorstársa csatlakozott a beadványához, amiben azt kérte, hogy maga dönthessen az élete végéről. Az aktív életvégi döntések ugyanis most nem legálisak Magyarországon.

Sulyok meglátotta Karsait

A magyar kormány azt kérte a strasbourgi bíróságtól, hogy Karsai Dániel keresetét nyilvánítsa elfogadhatatlannak. Sulyok Tamás, napokkal ezelőtt otthonában látogatta meg Karsai Dánielt.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket. 

Kiemelt kép: Karsai Dániel