A Nagymaros és Szob közötti vasútvonalra sárlavina zúdult le a hegyoldalból, a vonatok nem közlekedhetnek – közölte a MÁV csütörtökön. 2020-ban már történt hasonló, akkor hónapig tartott a helyreállítás.

Sárlavina

Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt, csütörtök délután Nagymaros és Szob közötti vasúti pályaszakaszra a hatalmas esőzés miatt sár- és kőlavina zúdult le a hegyoldalról. A vonatok emiatt nem közlekedhetnek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el      

Így nézett ki a vasúti pálya

Forrás: Facebook/MÁV

FIGYELEM! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Így változik a menetrend

A Budapest–Szob vonalon a vonatok csak Nagymarosig közlekednek, onnan indulnak vissza Budapestre, a Nyugati pályaudvarra. A pótlóbuszok Nagymaros és Szob között Kóspallag–Márianosztra útirányon át, illetve Szob–Szob alsó–Zebegény útirányon át szállítják az utasokat. A pótlóbuszok 30-50 perc többlet menetidővel közlekednek.

Nemzetközi vonatok

A vonalon közlekedő Szob, Párkány határállomáson ki- és belépő nemzetközi vonatok kerülő útirányon át közlekednek Komárom, illetve Rajka érintésével.  

Csaknem egy kilométer hosszan beomlott a domboldal

Forrás: Facebook/MÁV

Pótlóbuszok menetrendje 10-én 8 óráig:

  • Nagymaros-Szob között: 5:51, 6:51, 7:13, 7:51
  • Szob-Nagymaros között: 5:56, 6:26, 6:56, 7:26, 7:56

Vonatpótló hajó

Nagymaros-Visegrád és Zebegény között június 10-től vonatpótló hajó is segíti az utasok eljutását. A hajójáratok a reggeli csúcsidőszakban a zebegényi és a nagymarosi kikötőkből is (a vasúti megálló Nagymaros-Visegrád) 6:00, 7:00 és 8:00-kor indulnak.

Itt a menetrend

  • Napközben a nagymarosi kikötőből 10:10-kor, 12:10-kor, 14:10-kor és 16:10-kor indul menetrend szerinti hajó Zebegénybe.
  • Zebegényből menetrend szerinti hajó közlekedik Nagymaros érintésével Visegrádra: 11:00, 13:00, 15:00 és 17:00-kor.    

Esti járatok

Az esti csúcsidőszakban a hajójáratok a zebegényi kikötőből és a nagymarosi kikötőből is (a vasúti megálló Nagymaros-Visegrád) 18:00, 19:00 és 20:00-kor indulnak.

Elfogadják a MÁV bérleteit

A hajójáratok menetideje 30-35 perc a két kikötő között. A vonatpótló hajójáratokon a vasúti bérleteket, igazolványokat és vasúti menetjegyeket elfogadják utazásra.  

2020-ban már történt hasonló

2020 június 17-én dél körül nagy mennyiségű, este pedig még egy, a korábbit többszörösen meghaladó, a Szent Mihály-hegyről lezúduló kő- és sárlavina árasztotta el egy kilométeres szakaszon a vágányokat a Dömösi átkelésnél, Nagymaros és Zebegény állomások között.

Akkor az utat is

A második omlás hordaléka a 12-es főutat is eltorlaszolta, járhatatlanná téve azt. A MÁV az utasok biztonságának garantálása érdekében akkor is leállította a vonatforgalmat.

Hónapokig dolgoztak

A júniusi természeti katasztrófa után október végére fejezte be a MÁV a nyár eleji esőzések okozta károk helyreállítását a Nagymaros és Zebegény közötti szakaszon, így november elsejétől állt vissza az eredeti menetrend a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon – közölte az MÁV.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el      

Videó a helyszínről

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: MTI