A Bene-Donászi rablógyilkos páros egyik tagja királyként szeretett volna élni a börtönben, de bedugták egy magánzárkába. Hét évig bírta, majd miután meglátogatta a lánya, az esti tévézés és a szemle után kétszer egymás után átvágta saját nyakát cellája egyik félreeső sarkában.

Wilkinson pengével

Húsz évvel ezelőtt, 2011. augusztus 10-én, 47 évesen lett öngyilkos Donászi Aladár, a hazai kriminalisztika történetének egyik legbrutálisabb bűnözője. A Bene-Donászi páros erőszakosabb tagja hét év magánzárka után kétélű Wilkinson borotvapengéjével vágta át saját nyakát a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben. A négyszeres gyilkos áldozataival és magával sem volt kíméletes. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nagyobb balhékra vágyott

Donászi Aladár és Bene László 1989 óta követett el közösen vagyon elleni bűncselekményeket szerte az országban, de előbbi nem elégedett meg a dohánylerakatok fosztogatásával. Hamis útlevéllel Bécsbe mentek, hogy fegyvert vegyenek. Donászi 1991 júniusában a győri vízmű pénzszállítójárművének kísérői közül egy rendőr főtörzsőrmestert halálosan, társát pedig súlyosan megsebesítette, és 870 ezer forintot zsákmányolt.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egy árva fillér nélkül

Nem egészen egy évvel később a két gengszter már együtt támadta meg a mai Allee Bevásárlóközpont helyén álló budai Skála Áruház pénzszállító autóját. Donászi lelőtte a pénzkísérőt, egy 21 éves egyetemi hallgatót. A támadásban két további személy megsebesült, a rablópáros ráadásul azt a pénzeszsákot vitte el a nagy káoszban, amiben egy fillér sem volt.

A lebukástól tartva öltek

Donászi és Bene 1992 novemberében, egy újabb akcióra készülve, lőgyakorlatot tartott a Sárszentmihály melletti erdőben. Eközben két vadász felfigyelt rájuk, és a bűnözők a lebukástól tartva mindkettőjüket lelőtték. A bűnöző páros megtámadta és kirabolta még többek között az újpesti Alfa Áruház pénzszállító autóját, a soroksári postát, és több mint tízmillió forintot zsákmányoltak.

Lépésről lépésre

A nyomozók a vadászgyilkosság után már tudták, hogy az elkövetők azonosak lehetnek a korábbi esetek tetteseivel és lépésről lépésre jutottak el a feltételezett elkövetőkhöz. Benét seregélyesi nyaralójában, Donászit pedig Budapesten fogták el 1994 májusában. Donászi Aladár, Bene László és társai ügyében a Legfelsőbb Bíróság 1996 januárjában hirdetett jogerős Ítéletet, melyben négy gyilkosság, gyilkossági kísérletek, pénzszállító autók elleni támadások és több más bűncselekmény miatt az első-és másodrendű vádlottakat életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtották.

A börtönhierarchia csúcsára vágyott

Bene László jelenleg is börtönben ül, Donászi Aladár azonban nem bírta elviselni, hogy előzetes terveivel ellentétben nem lehetett „a börtön királya”. A többszörös gyilkos úgy gondolta, hogy korábbi tettei „elismeréseként” a börtönhierarchia csúcsán foglalhat majd helyet, de magánzárkába került. Agresszivitása így önmaga ellen fordult.

Négy perc múlva halott volt

Donászi este fél tízig tévézett, majd a tíz órai szemle után ment cellájának egyik sarkába, ahol a pengéjével mély vágást ejtett a könyökhajlatban. A többszörös gyilkos cellája állandó megfigyelés alatt állt, csak azt a részt nem nézték folyamatosan, ahol a WC volt. Mivel Donászi nem találta el az ütőeret, a nyaki főütőeret vágta meg. Az éles borotvapengével csaknem 15 centiméter hosszú, az ütőeret elvágó és a nyaki izomzatot is feltáró metszést ejtett nyaka bal oldalán. A pengét kétszer is meghúzta. Eszméletét gyorsan elveszítette, és legkésőbb négy perccel később beállhatott nála a biológiai halál.

Honnan volt a penge?

Garami Lajos ezredesnek, a BVOP főosztályvezetőjének az öngyilkosság után az volt a véleménye, hogy Donászinak bőven volt rá ideje (több mint hat éve), hogy megszerezze a borotvapengét. Garami szerint az öngyilkosság egyébként sem az eszközön múlik, hanem az elhatározáson. Donászit halála napján látogatta meg a lánya. A fogvatartottat még fürödni is őrök kísérték, szabadulása pedig legkorábban csak 2014-ben kerülhetett volna szóba. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ha segítség kell

Ha Ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Kiemelt kép: illusztráció