Még nem tisztázott körülmények között halt meg egy 31 éves férfi a Büntetés-végrehajtás Igazságügyii Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetében. Édesapja szeretné kideríteni, mi történt, már ügyvédet is fogadott.

Rácsok mögött halt meg

Kozma Tamás több, kisebb súlyú bűncselekmény miatt került a rácsok mögé. Először Miskolcon ült, majd onnan szállították fel a budapesti intézménybe. A családja azt mondja, a mai napig semmiféle hivatalos papírt nem kaptak, így az egyetlen biztos információ, hogy a halála ügyében a rendőrség rendkívüli haláleseti osztálya nyomoz. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A közösségi médiából tudta meg

„A Facebookról tudtam meg, hogy Tamás meghalt – mondta a Blikknek a gyászoló édesapa. – A másik fiam ismerősei sorra a részvétüket fejezték ki, ő hívott kétségbeesve, hogy mi ez az egész. Én akkor még megnyugtattam, mondtam, hogy egy börtönben vigyáznak a rabokra, tévesek lehetnek az üzenetek. Sajnos, nem lett igazam.”

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem kapott tájékoztatást

Az édesapa a miskolci börtönhöz ment, hogy tájékoztatást kérjen. Onnan azonban a hétvégére hivatkozva elküldték. Ezek után hétfőn tudta meg, hogy a fiú meghalt. E-mailt kellett írnia az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetnek, ahonnan felhívták, és közölték, hogy Tamás október 18-án elhunyt.

Állítólag összeomlott a keringése

„Dokumentumokat azóta sem láttam. Állítólag összeomlott a keringése, ami elég furcsa egy ennyi idős embernél. Szivárognak ki hírek a börtönből, hogy elvonási tünetei voltak, tört-zúzott, ezért több őrnek is be kellett menni hozzá, majd meghalt” – mondta az apa.

Ügyvédet fogadott az apa

Az elhunyt fiú édesapja nem vádaskodik, nem akar találgatni, az igazságot pedig fájó szívvel, de elfogadná. Egyelőre azonban nem kapott magyarázatot a történtekre. Kozma József a sok kérdés miatt ügyvédet fogadott, aki az igazságügyi boncolás eredményének függvényében tehet majd jogi lépéseket.

Megviselte édesanyja halála

A szakács végzettségű fiúval semmi gond nem volt, míg az édesanyja két éve meg nem halt. Az asszony öt évig küzdött a gyilkos kórral, ez mindkét fiát nagyon megviselte, Tamás bánatában az italhoz nyúlt.

Letartóztatták

Ezt követően több kisebb balhéba keveredett. Egy garázdaság miatt megtartott a bírósági tárgyaláson bírónő úgy döntött: mivel a fiú nem jelent meg az elmeorvosi vizsgálaton, és a tárgyaláson is zavarosan viselkedett, elrendeli a letartóztatását.

A protokoll szerint

A büntetés-végrehajtási szerv munkatársai a jogszabályban meghatározottak alapján járnak el. A szakmai protokoll szerint haláleset után a fogvatartott nyilvántartásba vett kapcsolattartóit soron kívül kiértesítik. Előfordulnak azonban olyan esetek, amikor a börtön valamennyi hivatalos kapcsolattartót megpróbálja kiértesíteni, de a megadott elérhetőségeken egyiket sem lehet elérni.

Ha nincs hozzátartozó

Ha az elhunytnak nincs hozzátartozója, illetve a kiértesítés nem jár eredménnyel, a temetésről a halálozás helye szerint illetékes önkormányzat intézkedik, amelyre annak köztemetőjében kerül sor.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció