A Hadbank házaspár a Hortobágyról tartott Ausztriába, amikor a nagy melegben megálltak pihenni. Nem sokkal később egy sötét színű jármű lassított, majd megállt mögöttük. Bérgyilkosság, üzleti leszámolás vagy egyszerűen csak spontán rablógyilkosság történt? Újranyitottunk egy olyan aktát, amelyet a rendőrség azóta sem zárt le és új információk birtokában újranyitnák azt.

Két házaspárt is megöltek

Nem volt stresszmentes időszak a kilencvenes évek közepe a Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmis nyomozóinak. Éppen hetek óta keresték egy évekkel korábban meggyilkolt kőtelki házaspár földi maradványait, amikor újabb kettős gyilkosságra derült fény a megyében, Szajolon. Az itt megtalált két holttest is egy házaspáré volt. Német állampolgároké. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A tragikus vonatbaleset után

Szajol község még alig heverte ki az előző évben történt 31 halálos áldozattal járó vonatbalesetet, amikor 1995. július 25-én két fiatal a helyi sportcsarnok felé vezető úton egy nyárfa alatt megpillantott egy német rendszámú fehér színű Volkswagen Golfot. Ez önmagában még nem lett volna annyira különös, de az autóban egy halott férfi és egy halott nő látványa tárult a szemük elé.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A Hortobágyról tartottak a szomszédba

Azonnal értesítették a rendőrséget. A lőtt sebek és a tucatnyi lőszerhüvelyek alapján nyilvánvalóvá vált, hogy kettős gyilkosság történt. Rövidesen sikerült beazonosítani az áldozatokat: a német Hadbank házaspárt találták holtan saját autójukban, akik éppen egy pár napos túra után tartottak a Hortobágyról Ausztriába.

Pihenni állhattak meg a nyári melegben

A nyomozók a felkutatott bűnjelek, adatok és információk alapján a következőképpen rekonstruálták a történteket: a 60 éves nő, Antje Riechmann, a 70 éves férfi, Siegfried Hadbank pihenni álltak meg dél körül a rekkenő hőségben, hogy kicsit szunyókáljanak az autóban. Előszedték a kispárnájukat, a fejükhöz tették, aztán elaludtak.

Látták, hogy le vannak húzva az ablakok

Egyszer csak egy sötét színű autó közeledett a bekötőúton, lassított, majd keresztbe fordulva megállt a Volkswagen háta mögött. A sofőr és utasa nem szálltak ki azonnal, aztán látták, hogy a házaspár nem mozdul, az ablak pedig le van engedve. Egymásra néztek, majd elővettek egy-egy 22-es kaliberű pisztolyt. Felszerelték a hangtompítót, majd halkan kiszálltak és két oldalról óvatosan a házaspár mellé osontak. Aztán a fejükhöz illesztették a pisztoly csövét és többször lőttek.

A kisfiú, aki nem szerette az autókat

A legígéretesebb tanúnak egy nyolcéves kisfiú tűnt, aki a közelben biciklizett, amikor látta a sötét színű autót. A nyomozók nagy bánatára azonban egyáltalán nem érdeklődött az autók iránt, ezért sejtése sem volt, hogy milyen típusú autót látott. Közben megpróbálták kideríteni, kinek állhatott érdekében a házaspár megölése.

Üzleti leszámolás? Bérgyilkosok?

A családi vonal hamar elhalt: nem az örökség miatt ölték meg a Hadbank házaspárt. Talán valamilyen üzleti leszámolás állt a háttérben? Siegfriednek ugyan volt érdekeltsége egy szentpátervári lokálban, de nem jelentős összeggel. Ezt a vonalat is kizárták a nyomozók, ráadásul a bérgyilkosok nem ilyen módszerekkel dolgoznak.

Villanyborotva, kocsikulcs és útlevél

Az autóból ruhák, egy argentin marhabőrből készült utazótáska, némi pénz, egy fényképezőgép, egy villanyborotva, a kocsi kulcsa és az áldozatok útlevele hiányzott. Ez sem bérgyilkosokra utalt. A rendőröket a lőszerhüvelyek alapján beazonosított fegyvertípus sem vitte közelebb a megoldáshoz. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Spontán rablógyilkosság történt?

Lehetséges, hogy egy olyan rablógyilkosság történt, amely teljesen spontán volt. Valakik, akik nem gyilkolni indultak, de rendelkeztek fegyverrel, meglátták a fa alatt parkoló autót, és a német rendszám miatt azt hitték, érdemes lecsapni? A Hadbank házaspár gyilkosai azóta sem lettek meg, de a bűncselekmény a mai napig nem évült el, így ha a rendőrség új információk birtokába jutna, újranyithatnák az aktákat. Van még ilyen Újranyitott aktánk, kattints ide!

Kiemelt kép: Illusztráció – Kékvillogó.hu montázs